Top 10 bezienswaardigheden in Oostenrijk

Naar Oostenrijk op vakantie is altijd een goed idee. Dit land is namelijk zowel in de zomer als in de winter ontzettend leuk en staat bekend om haar mooie natuur. Omdat dit zo’n bijzonder vakantieland is dat we je absoluut kunnen aanbevelen, hebben we de mooiste bezienswaardigheden voor je op een rijtje gezet. We hebben zowel mooie plekken in de Oostenrijkse natuur als highlights op het gebied van cultuur toegevoegd aan dit lijstje. Maak je dus klaar voor een onvergetelijke vakantie met deze top 10 van bezienswaardigheden in Oostenrijk!

1, Wenen

Wenen is de hoofdstad van dit mooie land en deze stad heeft ongelooflijk veel te bieden. De stad staat bekend om de klassieke muziek, om Mozart en Beethoven, maar je vindt hier ook prachtige gebouwen in zowel oude als nieuwere stijlen. Wenen is een stad waar ontzettend veel te ontdekken valt. Vraag jij je af wat te doen in Oostenrijk? Bezoek Wenen en je zult je niet vervelen!

2. Tirol

Dit is een deelstaat van Oostenrijk en deze deelstaat leent zich voor zowel wintersport als een vakantie in de zomer. We noemen Tirol daarom ook wel één van de mooiste “bezienswaardigheden” in zomer én winter, want in beide jaargetijden valt er hier genoeg te zien en te ontdekken. In de winter is dit het toneel voor wintersporters, maar in de zomer vind je hier wandelaars en liefhebbers van de natuur. De beste reistijd voor dit gebied? Dat hangt er maar net vanaf wat je zoekt! Tirol is met haar prachtige landschappen en bergtoppen altijd mooi.

3. Hallstatt

In dit kleine, pittoreske dorpje in de regio Salzkammergut kan je genieten van echte Oostenrijkse cultuur en een schitterende omgeving. Vanuit dit dorpje maak je de mooiste wandelingen en je kunt hier ook een andere, prachtige bezienswaardigheid bezoeken: de Dachtein grotten.

4. Dachtein grotten

Deze grotten bereik je, zoals hierboven al gezegd werd, vanuit het dorpje Hallstatt. Dit zijn druipsteen-/ijsgrotten waar je mooie labyrinten en taferelen vindt. Je kunt ook de ijsgrotten in het plaatsje Werfen bezoeken. Een mooie bezienswaardigheid voor een actieve vakantie in Oostenrijk!

5. Festung Hohensalzburg

In Salzburg vind je dit prachtige kasteel, gelegen op de Festungsberg-berg. Dit is één van de grootste middeleeuwse kastelen in Europa. Het kasteel heeft een mooie binnenplaats en je kunt het kasteel van binnen en van buiten bewonderen en bekijken.

6. Melk Abbey klooster

Dit klooster is één van de meest bekende kloosters ter wereld. Het klooster is gelegen op een hoge klif en biedt een prachtig uitzicht over de rivier de Donau. Het gebouw is groot en heeft dubbele kerktorens die al van veraf zichtbaar zijn.

7. Innsbruck Altstadt.

In Innsbruck vind je Altstadt: het middeleeuwse deel van de stad waar je unieke architectuur, winkels en restaurantjes vindt. Altstadt is erg sfeervol en is bijzonder om te bezoeken. Bovendien vind je hier het ‘gouden dak’, een huis dat werd gebouwd voor de heilige keizer Maximiliaan.

8. De Krimmler waterval

Deze waterval hoort absoluut in de top 10 van bezienswaardigheden in Oostenrijk thuis! Zeker in de zomer is deze bezienswaardigheid heel bijzonder om te bezoeken. Het water valt in drie fases naar beneden en de waterval is in totaal 380 meter hoog. Een bijzonder natuurspektakel!

9. Kaiser-Franz-Josefs-Höhe

Dit is een panoramisch uitzichtpunt vanaf waar je de grootste berg van Oostenrijk kunt zien liggen. Ook kan je vanaf hier mooie wandelingen door de bergen maken.

10. Der Dachstein

Deze berg is maar liefst 2995 meter hoog en biedt een schitterend uitzicht over de omgeving. Je kunt met een kabelbaan omhoog, maar voor de actievelingen is het natuurlijk ook mogelijk om de berg te beklimmen.

Vervoer naar en in Oostenrijk

Er zijn verschillende manieren om naar dit land te reizen. Je kunt natuurlijk met de auto naar Oostenrijk reizen, maar je kunt er ook voor kiezen om te vliegen of om met de trein te reizen. Wanneer je voor één van de laatste twee opties gaat, kan je, wanneer je in jouw vakantieland gearriveerd bent, een huurauto huren om je zo zelf gemakkelijk te kunnen verplaatsen. Want hoe kom je anders van de ene bezienswaardigheid naar de andere? Wanneer je met je eigen auto naar Oostenrijk rijdt, moet je er rekening mee houden dat je een aantal verplichte items in je auto hebt liggen, zoals een EHBO-doos, een gevarendriehoek en een veiligheidshesje. Bovendien moet je in de winter zorgen dat je gebruik maakt van winterbanden en dat je sneeuwkettingen bij je hebt. Ook moet je, wanneer je met je eigen auto rijdt, een wegenvignet aanschaffen.

Wegenvignet

Je hebt in Oostenrijk een wegenvignet nodig om gebruik te mogen maken van de snelwegen in dit land. Zonder dit vignet loop je kans op een boete. Je kunt dit online kopen en jouw aankoop staat geregistreerd op jouw kenteken. Eenmaal in Oostenrijk wordt er door middel van elektronische controles gecontroleerd of er op het kenteken van jouw auto geregistreerd staat dat je een tolvignet hebt aangeschaft. Dit vignet is dus verplicht! Via deze pagina kan je dit aanvragen. Er zijn ook nog een aantal tolwegen in Oostenrijk. Dit gaat voornamelijk om wegen die door tunnels lopen. Hiervoor geldt dus geen vignetplicht, maar hier betaal je apart tol door middel van tolpoortjes.