Leven als een local in Lapland

Wat is jouw eerste gedachte als je aan Lapland denkt? Is het de Kerstman of het Noorderlicht, zijn het huskytochten of ga je toch voor het majestueuze rendier? Hoe dan ook, is sneeuw er ongetwijfeld altijd onderdeel van. Een authentieke vakantie naar Lapland breng je liever niet door in een druk hotel vol toeristen, dat geeft je immers niet het warme gevoel dat je graag zou willen na een dag in de sneeuw. Lapland heeft daar gelukkig een goede oplossing voor: mökki’s!

Wat is een mökki?

Een mökki is een authentiek Fins vakantiehuisje, het is dan ook de letterlijke vertaling van “vakantiehuisje”. Finnen zijn erg gesteld op hun privacy en genieten daarom vaak het liefst van hun vrije tijd op een plek waar weinig anderen zijn. Mökki’s vind je daarom vaak in de natuur op de mooiste plekken. Lapland is een ideale locatie hiervoor. Niet alleen is het een prachtige regio, het is ook dunbevolkt en je kan er fantastisch skiën, een van de populairste Finse volkssporten.

Een mökki huren?

Veel Finnen bezitten een eigen mökki en zijn hier vaak als ze geen andere verplichtingen hebben om even te ontsnappen uit de stad. Ze komen hier om te ontspannen. Omdat ook Finnen natuurlijk gewoon moeten werken, staan deze mökki’s vaak leeg. Om een centje bij te verdienen worden ze vervolgens vaak verhuurd. Hierdoor kan ook jij een mökki huren om Lapland te beleven zoals de Finnen dat zelf doen. Klinkt dit jou als muziek in de oren? Een mökki boek je via de Nederlandse reisaanbieder Mökki Travel.

Hoe reis je naar Lapland?

Lapland is (nog) niet direct bereikbaar vanuit Nederland. Het is wel aan te raden om met het vliegtuig te gaan, met iedere andere manier van transport ben je namelijk ontzettend lang onderweg. Daarnaast zijn de wegen in Lapland niet altijd goed te berijden door de sneeuw. Het is wel een fantastische veelzijdige route als je van roadtrips houdt!

Om in Lapland te komen vlieg je eerst naar Helsinki, om van hieruit met een ander vliegtuig of de trein naar Lapland af te reizen. De populairste plaatsen zijn Ruka-Kuusamo, Levi en Rovaniemi. De laatste is het dorp van de Kerstman en is met name om die reden leuk om te bezoeken voor een dagje, de andere twee gebieden zijn geschikter voor een langere tijd. Google zeker eens op Ruka of Levi voor inspiratie!