Zo leef je duurzamer

Of je voor je reis nu het vliegtuig, de auto of de trein pakt, het heeft impact op het milieu. Om deze impact te compenseren kun je makkelijke aanpassingen doen in je dagelijks leven, waardoor je duurzamer leeft. Onderstaande tips en suggesties zijn echt niet moeilijk uit te voeren en na te leven. Vaak bespaar je zelfs geld door duurzaam te leven. Dat je kunt sparen voor een volgende duurzame vakantie!

Bezuinigen op energie

Bezuinigen op je energieverbruik is gunstig voor het milieu en je portemonnee. Door een energievergelijker in te vullen, kun je gemakkelijk overstappen op groene stroom, om zo jouw ecologische voetafdruk al een stuk te verminderen. Vul tijdens het invullen van de energievergelijker bijvoorbeeld in dat je alleen groene stroom uit Nederland wilt ontvangen. Je ziet ook direct wat de voordeligste aanbieder is. Is het buiten guur? Trek warme kleding aan en gebruik een comfortabel dekentje zodat je de verwarming niet te hoog hoeft te zetten. Hou ramen en deuren dicht als de verwarming aan staat, zodat je de warmte niet verliest.

Duurzaamheid buitenshuis

Ook buiten je eigen huis zijn er zo veel mogelijkheden om duurzame keuzes te maken. Zo vergeten veel mensen om de tuin te verduurzamen. Plant kleurrijke bloemetjes in je tuin of zet deze op je balkon. Het is niet alleen goed voor de bijen, vlinders en andere insecten, maar ziet er ook mooi en vrolijk uit. Ook kun je kiezen voor een insectenhotel en zelf composteren met een compostbak. Wat erg praktisch is om mee te nemen tijdens het reizen is je eigen bestekset van bijvoorbeeld bamboe. Zo kun je nee zeggen tegen wegwerpbestek. Ook van een herbruikbaar rietje zal je versteld staan hoe vaak je er gebruik van maakt. Met een herbruikbare koffie- of theebeker krijg je vaak voordeel op je koffie to-go. Zowel thuis als op reis is het duurzaam (én gezond) om vaker te voet of met de fiets ergens naar toe te gaan. Soms scheelt het nog niet eens zo heel veel tijd als je de fiets pakt in plaats van de auto. Bijvoorbeeld als je in het centrum van een grote stad woont.

Duurzamer omgaan met kleding

Op het gebied van kleding is vaak ook veel te winnen qua duurzaamheid. Zo hoef je bijvoorbeeld niet iedere keer te wassen nadat je een bepaald kledingstuk hebt gedragen. Hang deze eerst een aantal keren te luchten voordat je deze in de was doet. Wacht ook met het wassen tot je een volle trommel hebt. Mocht dit te lang duren, kun je tussendoor een handwasje doen. Een eenvoudige aanpassing die je direct kunt doen is minder heet wassen. Ook op 30 graden wordt je kleding goed schoon als er geen grote vlekken in zitten. Heb je een droger? Vervang deze eens een weekje voor een wasrek. Het werkt net zo goed en is een stuk beter voor je kleding, waardoor deze langer meegaat.