Wat heb je nodig om Rusland binnen te komen?

Voor de avontuurlijke reiziger is Rusland een interessante bestemming. Naast majestueuze steden als Moskou en Sint Petersburg, is er een keur aan natuurlijk schoon te vinden als je diep het land in gaat, om het maar niet te hebben over het historische religieuze erfgoed. Zie jij jezelf wel langs het Kremlin wandelen over het Rode Plein, de Trans-Siberië Expres nemen of een road trip door dit immense land wagen? Dan is het goed om te weten dat je niet zomaar Rusland binnenkomt. Wij West-Europeanen zijn inmiddels gewend aan de voordelen van het Schengenverdrag, dat het mogelijk maakt om grenzen te overschrijden zonder je paspoort te laten zien. Rusland behoort tot een andere wereld, waar wij dat verdrag niet mee hebben, en houdt vast aan haar oude bureaucratie. Je komt zonder visum Rusland niet binnen. Daarom vertellen we je hier wat meer over dat visum en hoe je er aan komt.

Wat voor soort visum?

De meeste Nederlanders of Belgen die naar Rusland reizen, voor zaken of voor plezier, komen per vliegtuig of per trein aan op Russische grond. Een entree over de weg is hoofdzakelijk voor vrachtwagenchauffeurs en de echte avonturiers die voor de volledige road trip gaan. Ongeacht tot welke categorie je behoort heb je een visum nodig om door de grensbewaking toegelaten te worden. Er zijn een aantal keuzes die je moet maken bij de aanvraag van een visum voor Rusland. Ten eerste moet je opgeven of jouw reis een zakelijk of toeristisch doel heeft. Dan is het belangrijk om goed na te gaan of toestemming voor één keer het land binnenkomen (single-entry) voldoende is. Ben je van plan om Rusland te verlaten en er op dezelfde reis weer terug te keren? Kies dan voor een visum waarbij je tweemaal (double-entry) of onbeperkt het land mag binnenkomen. Dan moet je ook nog aangeven voor het lang het visum geldig moet zijn: 30 dagen is de kortste termijn, dan is er nog 9 dagen, 6 maanden en op z’n langst 12 maanden. In het geval van een zakenvisum mag je maximaal 90 dagen achter elkaar in Rusland verblijven. Bij een toeristenvisum is dat maximaal 30 aaneengesloten dagen.

Online aanvragen

Je kunt zelf via het consulaat van Rusland een visum aanvragen. Dat betekent dat je zelf tweemaal naar het consulaat moet met je hele handeltje: voor de aanvraag, en een paar dagen later om je paspoort met visum op te halen. Heb je daar geen tijd voor, dan kun je het ook online regelen. De aanvraagprocedure voor het visum start dan met het invullen van het online aanvraagformulier. Je krijgt vervolgens een e-mail waarin staat wat je allemaal moet aanleveren bij de aanvraag voor een Russisch visum. Daarbij hoort een paspoort dat minimaal geldig is tot 6 maanden na het einde van de geldigheidsduur van het visum, en een bruikbare pasfoto van 34mm bij 45mm. Ook moet je een verklaring van een lopende reisverzekering met dekking voor Rusland aanleveren. Reis je zakelijk, dan heb je een werkgeversverklaring nodig. Het geheel kun je aangetekend of per koerier verzenden.

Uitnodigingsbrief is verplicht

Ook een van de voorwaarden voor visum voor Rusland is een officiële uitnodigingsbrief. Dat klinkt moeilijker dan het is. In het geval van een zakelijke reis is dat een formele uitnodiging die opgesteld moet worden door het bedrijf dat je gaat bezoeken. In het geval van een toeristenvisum is dat van de accommodatie waar je verblijft, ook als dat bij iemand thuis is. Deze moet je meesturen bij je aanvraag. Kom je hier niet uit, dan kan dit voor een meerprijs voor je geregeld worden bij je online aanvraag. Dit kun je tijdens het proces aangeven. De uitnodigingsbrief wordt dan voor je toegevoegd aan de benodigde documenten. Wanneer je aanvraag compleet is, wordt ervoor gezorgd dat het Russische consulaat een visum in je paspoort aanbrengt. Heb je al een Russisch visum in je paspoort dat nog geldig is? De geldigheid hiervan vervalt dan bij het toekennen van een nieuw visum. Heb je in Rusland gewoond en sta je daar in het bevolkingsregister, dan moet je je eerst volledig uitgeschreven hebben voordat je een visum kunt aanvragen.

Tips voor reizen naar Rusland

Kortom, Rusland is toch een soort van vesting waar je niet zomaar binnengelaten wordt. Is het dan eindelijk wel zover, dan ga je een interessante ervaring tegemoet. Hoewel natuurlijk ook Rusland vlot aan het verwesteren is geslagen na de val van de Sovjetunie, moet je er niet van uitgaan dat iedereen je te woord kan staan in het Engels. Een aantal woorden en zinnetjes leren in het Russisch kan nooit kwaad, en wat al helemaal geen kwaad kan is basiskennis van het Cyrillische alfabet. Dit is minder moeilijk dan het lijkt, vooral als je ooit als eens (oud-)Grieks geleerd hebt. Hiermee kun je jezelf een stuk makkelijker redden, want als je een woord kunt uitspreken omdat je de letters kunt lezen, levert dat al snel veel meer herkenning op. Besef verder dat in de Russische cultuur mensen hun hartelijkheid bewaren voor hun gasten en hun naasten, en dat een grote glimlach in het openbaar als onoprecht wordt beschouwd. De metrostations in Moskou en Sint Petersburg zijn vaak kunstwerken op zich en moet je alleen daarom al bezoeken, maar kijk uit voor het gat tussen het perron en de trein bij het dringen om aan boord te komen. Eén misstap en je zakt er met een been in. Ga je zelf de weg op in Rusland? Zorg dan voor een dash cam om je onschuld te bewijzen wanneer je bij een ongeluk betrokken raakt.