Wandelen in Nederland; dit zijn de mooiste Nationale Parken van Nederland

Je staat er misschien niet zo vaak bij stil, maar ook in ons eigen kleine Kikkerlandje wemelt het van de prachtige natuurgebieden, en je vind er op veel plekken nog authentieke dorpjes met veel historie en cultuur. Nederland is dus prima geschikt voor een heerlijke vakantie, weekendje, of dagje weg. Check de website 27 vakantiedagen.nl -reiservaringen om je alvast een beetje inspiratie op te doen. Vooral nu we gedwongen zijn om thuis te blijven, is het de perfecte periode om eindelijk eens al die mooie plekjes in eigen land te gaan bezoeken. Ga er op uit, en geniet van de veelzijdige natuur in een van de prachtige Nationale Parken die Nederland telt. Nieuwsgierig geworden naar welke dat zijn? Hier komen ze:

1. Zuid-Kennemerland

Zuid-Kennemerland

Nationaal Park Zuid-Kennemerland is een prachtig gebied met hoge duinen, stranden en veenpolders. Nergens in het land is het strand zo breed dan hier, en de duinen worden gezien als de mooiste van het land. Het gebied herbergt een rijke flora en fauna en is ideaal voor het maken van eindeloze wandel en fietstochten. Onderweg kom je open velden, bossen, meertjes en tal van uitzichtpunten tegen. Zuid-Kennemerland ligt niet ver van Amsterdam en Haarlem, en maakt dan ook het perfecte daguitstapje voor als je de drukte van de stad even wilt ontvluchten, of als volgende bestemming voor je wandelvakantie in Nederland!

2. De Biesbosch

De Biesbosch

De Biesbosch is een van de grootste en meest uitgestrekte Nationale Parken van het land, en behoort zeker tot de lijst van mooiste plekken Nederland. Het bestaat uit een groot netwerk van rivieren en kleine en grote kreekjes met daartussenin tientallen eilandjes. Je ziet hier vooral veel wilgenbossen, natte graslanden en rietvelden. De Biesbosch is een belangrijk moerasgebied voor watervogels en heeft een rijke flora en fauna. Ga tijdens je bezoek eerst even naar het bezoekerscentrum, waar je alle informatie kunt vinden die nodig is om een dagje of weekendje in de mooie natuur door te brengen. Er zijn tal van wandel en fietsroutes, maar ook is het heel populair en leuk om in een kano te stappen en de omgeving vanaf het water te verkennen.

3. De Groote Peel

De Groote Peel

Dit is het kleinste Nationale Park van Nederland, maar doet zeker niet onder voor de rest. Deze regio ligt in een bijzonder wetlandgebied op de grens van Limburg en Noord-Brabant. De Groote Peel heeft een van de grootste en meest gevarieerde vogelpopulaties van West-Europa, en was vroeger een belangrijk veengebied voor de winning van turf. Tegenwoordig is het een broedplaats voor honderden soorten vogels. Vogelaars, vergeet dus niet jullie verrekijker en camera! Je kunt hier uren wandelen langs de vijvers, moerassen, heidevelden en open ruimtes terwijl je geniet van de rust om je heen. Soms loop je zelfs over oude veengronden heen. Een bijzondere ervaring in eigen land!

4. De Veluwe

De Hoge Veluwe is meer dan eens verkozen als het mooiste natuurgebied van Nederland, en niet voor niks! Hier vormen bossen, zandverstuivingen, steppen en heidevelden een spectaculair landschap, en kun je er zelfs de Nederlandse ‘Big Five’ spotten: vossen, dassen, reeën, wilde zwijnen en edelherten. Ook is de Veluwe de thuisbasis van de charmante steden Harderwijk, Elburg en Hattem, en van Paleis het Loo. Deze heeft paleistuinen die tot de mooiste van Europa behoren. Buiten allerlei soorten buitenactiviteiten kun je op de Veluwe ook nog eens genieten van culinaire ervaringen, en kun je heerlijk ontspannen aan een van de 100 meren die de omgeving telt.

5. De Loonse en Drunense Duinen

De Loonse en Drunense Duinen

Ook wel “de Brabantse Sahara’ genoemd, liggen de uitgestrekte Loonse en Drunense Duinen prominent tussen Tilburg, Waalwijk en Den-Bosch in. Hier vind je de hoogste duintoppen van West-Europa; sommigen van wel 20 meter hoog! Eeuwenlang verbouwden lokale landarbeiders op deze plek gewassen en hielden vee op de heide, voordat landbouw en ontbossing het gebied onvruchtbaar maakten. Door erosie ontstond uiteindelijk het uitgestrekte woestijnachtige landschap zoals het er nu uitziet. In het zuiden van het park ligt het moerasgebied De Brand, waar je ook heerlijke wandelingen kunt maken en tal van waterdieren kunt spotten. Het Nationale Park is prima te bezoeken in alle seizoenen, maar vooral in de lente en zomermaanden is het er heerlijk vertoeven.

6. Oosterschelde

Door een open verbinding met de zee heeft Nationaal Park Oosterschelde een unieke natuurlijke omgeving waar zout en zoet water met elkaar combineren. Daardoor is er een enorme variatie aan flora en fauna ontstaan. Je ziet hier wanneer het eb is tientallen zandbanken waar honderden vogels op af komen, net als groepjes zeehonden. Bij vloed is er niks meer van de zandbanken te zien en is alles bedekt met water. Buiten zeehonden kunt je bij de Oosterschelde ook bruinvissen spotten tijdens boottochtjes of duikworkshops. Maar blijf je liever op het droge, dan is er ook genoeg te zien en te beleven. Neem sowieso je camera en je verrekijker mee! Dit was slechts een kleine selectie van de meer dan 20 Nationale Parken die ons land telt. Genoeg nog om te ontdekken en te beleven in Nederland dus!