Vulkaan in Italië bezoeken: 5 Italiaanse vulkanen

Italië is het land van lekker eten, een rijke historie en heel veel kunst en cultuur. Maar wat je ook niet moet vergeten is dat je in Italië geweldige natuur hebt. Een rondreis door Italië blijft verrassen. Het landschap is er zeer afwisselend. Zo is Italië bijvoorbeeld een land met veel vulkanen. Nergens anders in Europa komen actieve vulkanen voor op het vasteland. Op de Eolische eilanden bevinden zich veel vulkanen. In totaal telt Italië er maar liefst 30, waaronder enkele van de beroemdste ter wereld. Dat vraagt om een rondreis door Italië langs deze unieke natuurfenomenen. Dit zijn 5 Italiaanse vulkanen die je absoluut gezien moet hebben!

1. Vesuvius

De Vesuvius ligt in de vlakte van Campanie, ten zuidoosten van Napels. Het is een zogenaamde stratovulkaan. Een stratovulkaan bestaat uit afwisselend as en lava, die in de twee stadia van een uitbarsting van dit soort vulkaan worden gevormd. Hij is 1281 meter hoog en is voor het laatst uitgebarsten in het jaar 1944. Toch was deze uitbarsting een stuk minder heftig dan die in het jaar 79 na Christus. Tijdens deze immense uitbarsting explodeerde de gehele top van de vulkaan, waardoor de Romeinse plaatsen Pompei, Oplontis en Stabiae geheel overstroomd werden door lava. Deze uitbarsting van eeuwen geleden was een inspiratiebron voor vele films, waaronder de beroemde Hollywood film Pompeii. Gelukkig houdt de Vesuvius zich de laatste jaren rustig.

2. Stromboli

De Stromoli vulkaan is te vinden op het gelijknamige eiland in de Tyrreense Zee ten noorden van Sicilië. Stromboli maakt deel uit van de Eolische eilanden, een vulkanische archipel. De Stromboli is 926 meter hoog en is een stratovulkaan, net als de Vesuvius. Het is de meest actieve vulkaan van Italië. Hij wordt dan ook de vuurtoren van de Middellandse Zee genoemd. De grootste uitbarsting van Stromboli vond plaats in 1930. Sindsdien is hij nog talloze keren uitgebarsten, met als laatste uitbarstingen twee in 2009. Stromboli is van alle vulkanen in Italië de meest gevaarlijke en wordt zelfs een van de 15 meest gevaarlijke vulkanen ter wereld genoemd.

3. Etna

Aan de oostkant van Sicilië, de voetbal van de laars van Italië, ligt vulkaan de Etna. In 2013 werd de 3350 meter hoge Etna toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst. Hoewel de Etna erg hoog is, is het niet de hoogste vulkaan van Europa. Deze is namelijk te vinden op de Canarische Eilanden. Wel is het de hoogste vulkaan van Italië en na Stromboli de meest actieve vulkaan van Italië en zelfs Europa. De laatste uitbarsting dateert van mei 2008. Het jaar ervoor barstte de Etna ook al twee keer uit, in september en november. De zwaarste uitbarstingen van de Etna waren in 1381 en in 1669. Toen was de lavastroom zo hevig dat deze de stad Catania bereikte en talloze huizen bedolf onder een dikke laag as. Het blijft dus altijd goed opletten voor de Sicilianen.

4. Campi Flegrei

De Campi Flegrei is onderdeel van een supervulkaan net ten noorden van de Italiaanse stad Napels. Campi Flegrei betekent ‘brandende velden’ en stamt uit de Griekse oudheid. Hoewel de Campi Flegrei zich tot nu toe rustig houdt en voor weinig problemen zorgt, waarschuwen vulkanologen dat dit wel eens de meest gevaarlijke vulkaan van Italië kan worden. Volgens veel van hen lijkt de Campi Flegrei namelijk af te stevenen op een enorme eruptie. Deze zal naar schatting rond 2020 plaatsvinden, wat tot flink wat ravage kan gaan leiden. Miljoenenstad Napels houdt zijn adem in..

5. Monti Albani

Monti Albani is een vulkanisch gebergte dat te vinden is op zo’n halfuur rijden van de Italiaanse hoofdstad Rome. De vulkaan is de laatste eeuwen niet erg actief, de laatste uitbarsting dateert van 600 jaar voor Christus. Toch is de Monti Albani erg mooi om te bezoeken. Je kunt geweldige wandelingen maken in het vruchtbare vulkanische gebied. Er zijn twee kratermeren te vinden: het meer van Nemi en het meer van Albano. Het is een van de mooiste vulkanen in Italië om te bezoeken.  

vulkaan italievulkanen italie

Gerelateerde producten

Culturele parels van Umbrië en Toscane, Chianciano Terme
  • Type vakantie: Busreizen
  • Land: Italië
€ 978,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Ontdek Rome
  • Type vakantie: Busreizen
  • Land van deze reis: Italië
€ 998,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Toscane te kust en te keur, Marina di Pietrasanti
  • Type reis: Busreizen
  • Land van deze vakantie: Italië
€ 898,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Amalfikust, Napels en Rome
  • Type vakantie: Rondreizen
  • Land: Italië
€ 1268,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Lago Maggiore, Nebbiuno
  • Soort vakantie: wandelvakantie
  • Land van deze reis: Italië
€ 928,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Indrukwekkend Toscane, Montecatini Terme
  • Type vakantie: Busreizen
  • Land: Italië
€ 968,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
De schatten van Puglia
  • Type vakantie: Busreizen
  • Land van deze reis: Italië
€ 1198,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Puglia en Matera op het gemak
  • Type reis: Rondreizen
  • Vakantieland: Italië
€ 1404,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Zuid-Italië op het gemak
  • Soort reis: Fly drive
  • Reis naar: Italië
€ 1872,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Authentiek Puglia & Basilicata in agriturismo
  • Soort vakantie: Individuele reizen
  • Land: Italië
€ 1114,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR