Top 10 bezienswaardigheden van Noorwegen

1. De Noordkaap

Een van de mooiste highlights van Noorwegen is de Noordkaap. Deze magische plek trekt drommen van toeristen en dit is niet voor niks. Het noordelijkste puntje van Europa is een erg bijzondere plek. Het is een steile rots van 307 meter hoog, met wijds uitzicht over de Barentszzee. Eromheen vind je een ruig en bebost landschap vol rendieren. De Noordkaap is een echte must-see voor wie Noorwegen wil ontdekken.

Noordkaap Noorwegen

2. Flåmsbana

Het Flåmsbana traject is een van de beroemdste treinroutes van het land. Het traject is niet erg lang, in totaal slechts twintig kilometer. Wat het Flåmsbana traject bijzonder maakt is het stijgingspercentage van de rails. De rit is niet aan te bevelen voor diegenen die last hebben van hoogtevrees. De route brengt je namelijk naar extreme hoogtes. Je klimt langs watervallen, door hoge bergen en ziet geweldige kliffen. Een rit over het Flåmsbana traject is een onvergetelijke ervaring.

Flåmsbana Noorwegen

3. Preikestolen

De Preikestolen, of wel de preekstoel, is een ander hoogtepunt van Noorwegen, letterlijk en figuurlijk. Dit populaire uitijkpunt torent meer dan 600 meter boven het Lysefjord uit. Je hebt vanaf de Preikestolen rots prachtig uitzicht over de wijde natuur onder je. De wandeling bergopwaarts is niet voor iedereen weggelegd. Het is een vier kilometer lange, steile route die erg populair is bij fanatieke wandelaars. Toch is de wandeling ook voor minder sportieve reizigers zeker de moeite waard. Het uitzicht vanaf de Preikestolen rots is zeer indrukwekkend.

4. Fjorden

De belangrijkste bezienswaardigheden van zuid Noorwegen zijn de fjorden gebieden. Er zijn verschillende fjorden te vinden, waaronder het Sognefjord, Geirangerfjord, Trollfjord, Lysefjord en Hardangerfjord. Het zijn ware natuurwonderen die je nergens anders ter wereld in deze vorm terug kunt vinden De fjorden zijn miljoenen jaren geleden uitgesleten door immense ijsmassa’s. Je kunt prachtige vaartochten maken tussen de steile fjorden door. Wie liever aan land blijft kan wandelingen maken door het bijzondere natuurgebied.

5. Oslo

Noorwegen is niet alleen het land van bijzondere natuurgebieden. De Noorse hoofdstad is ook zeker een bezoekje waard. Hier kun je talloze bezienswaardigheden bezoeken: van het Koninklijk paleis tot het dertiende-eeuwse Akershus kasteel. Ook op uitgaansgebied zijn er veel opties. Oslo is een levendige stad vol hippe tentjes. Langs het modern ogende waterfront vind je tal van trendy restaurantjes waar je lekker kunt lunchen of dineren. In Oslo hoef je je geen moment te vervelen.

6. Stravanger

Ook Stravanger is een van de highlights van Noorwegen. Deze stad staat bekend als culinaire hoofdstad van het land. In Stravanger bevinden zich veel verschillende bezienswaardigheden. Je vind er onder andere het eerder genoemde Lysefjord en de Preikestolen rots. Deze stad is niet voor niks de beroemdste bezienswaardigheid van zuid west Noorwegen. Stravanger heeft naast prachtige natuur tevens veel te bieden op cultureel gebied. Het stadje heeft een prachtig historisch centrum, Hier kun je uitgebreid winkelen en heerlijk eten in een van de vele restaurants.

7. Jotunheimen National Park

Het Jotunheimen National Park is een beschermd natuurgebied. Het gebied bevat bijna 200 bergen van boven de 2 kilometer hoog. Het bergachtige gebied kent honderden wandelroutes dwars door de bergen. De routes brengen je langs diepe ravijnen, spiegelende meren en kletterende watervallen. De winters zijn er erg koud. De hoge bergen liggen dan vol met sneeuw, wat zorgt voor een magisch uitzicht.

8. Lofoten

Een andere Noorse trekpleister zijn de Lofoten. Deze eilandengroep wordt ook wel eens ‘de Noorse Malediven’ genoemd. De eilanden liggen midden in de Noordzee. Je vind er natuurgebieden van ongekende schoonheid. De eilanden zijn begroeid met ongerepte wildernis. De Lofoten zijn de perfecte bestemming voor een actief dagje surfen, kajakken, wandelen, skiën of vissen.

9. Tromsø

Tromsø is de poort naar het Poolgebied van Noorwegen. Het is een verrassende stad met een rijke historie en interessante cultuur. Je vindt er bezienswaardigheden als de IJszeekathedraal, het Poolmuseum en het Polaria museum. Tevens is het de beste plek om het befaamde noorderlicht van dichtbij mee te maken.

10. Trondheim

Lang geleden was Trondheim de Noorse hoofdstad en het centrum van de Viking samenleving. Inmiddels is de stad als hoofdstad vervangen door Oslo. Toch is Trondheim nog steeds een belangrijke en populaire stad. Je wandelt er langs lange kades met vrolijk gekleurde pakhuizen en bezoekt er eeuwenoude kerken. Direct buiten de stad stap je een nieuwe wereld binnen: Trondheim wordt omgeven door een dichte wildernis. Zowel de stad als de natuur eromheen schreeuwen om ontdekt te worden.

bezienswaardigheden noorwegen

Gerelateerde producten

Fly-drive rondreis imposant Noorwegen
 • Type vakantie: Rondreizen
 • Land van deze vakantie: Noorwegen
€ 941,00 bij BBI-Travel.nl
Fly-drive en Hurtigruten rondreis De mythische Noordkaap
 • Soort vakantie: Rondreizen
 • Reis naar: Noorwegen
€ 2494,00 bij BBI-Travel.nl
NIEUW
Fly-drive rondreis Het beste van Noorwegen
 • Soort vakantie: Rondreizen
 • Land van deze vakantie: Noorwegen
€ 1316,00 bij BBI-Travel.nl
Fly-drive rondreis ontdek het Noorden van Finland
 • Type vakantie: Rondreizen
 • Vakantieland: Finland
€ 1042,00 bij BBI-Travel.nl
Mysterie van de Noordkaap
 • Type vakantie: Rondreizen
 • Land van deze reis: Noorwegen
€ 2768,00 bij DeJongIntra.nl
Autorondreis Bestemming Noordkaap
 • Type vakantie: Autovakanties
 • Vakantieland: Finland
€ 1685,00 bij BBI-Travel.nl
Het Mooiste van Noorwegen
 • Soort reis: Rondreizen
 • Land: Noorwegen
€ 1858,00 bij DeJongIntra.nl
Autorondreis De zuidelijke fjorden van Noorwegen
 • Type vakantie: Autovakanties
 • Land van deze vakantie: Noorwegen
€ 941,00 bij BBI-Travel.nl
Noors Panorama
 • Soort reis: Rondreizen
 • Vakantieland: Noorwegen
€ 1005,00 bij DeJongIntra.nl
Auto- en Hurtigruten rondreis De mythische Noordkaap
 • Type vakantie: Rondreizen
 • Land van deze reis: Noorwegen
€ 2494,00 bij BBI-Travel.nl