Tips voor het rondreizen met een caravan

Wij Nederlanders gaan er maar al te graag met de caravan op uit. Heerlijk kamperen in de ardennen, of lekker rondreizen in Kroatië; met een caravan kun je nu eenmaal alle kanten uit. Je hebt alle vrijheid om te gaan en staan waar je maar wilt, en neemt je (tijdelijke of permanente van Stekelbos.nl) huis gewoon overal mee naartoe. Waar je de reis ook naar maakt, het is altijd een nieuw avontuur. Het reizen met de caravan brengt dan ook de nodige risico’s met zich mee. We geven je graag een aantal handige tips voor het rondreizen met een caravan.

1. Bekijk je route goed

Hoewel je met de caravan natuurlijk alle kanten uit kan, is het wel verstandig om vooraf goed naar je route te kijken. Zo kun je jezelf goed voorbereiden en bijvoorbeeld direct zien waar de mooie stops zijn, waar de benzine het goedkoopste is, waar je de caravan kunt parkeren en of de wegen goed begaanbaar zijn met de caravan. Print de route ook zeker even uit. Want hoewel Google Maps natuurlijk super handig is, kan het internet zomaar eens uitvallen. Op zo’n moment is een fysieke kaart natuurlijk ontzettend fijn! Extra tip: Doe van te voren wat onderzoek om te kijken wat voor populaire routes er allemaal zijn richting je eindbestemming. Er zijn je gegarandeerd meerdere kampeerders voorgegaan; en wie weet wat voor tips zij allemaal hebben!

2. Het gewicht van de caravan

De caravan mag natuurlijk niet te zwaar zijn; dat weet iedereen. Je auto verbruikt meer, de banden slijten sneller en je zou zomaar eens flink in de problemen kunnen komen; zeker bij die steile helling in de ardennen. Het gewicht van een beladen caravan mag niet meer zijn dan 80% van de beladen auto. Ga dus voor vertrek even snel naar een weegbrug om te kijken of je caravan niet te zwaar is.

3. Richt slim in

Nu kun je natuurlijk je hele hebben en houden direct in de caravan proppen, maar dat maakt het uitladen niet echt makkelijk. Denk dus strategisch na bij het inpakken van je caravan. Probeer bijvoorbeeld zoveel mogelijk gewicht in de auto te leggen, en probeer het gewicht in de caravan zoveel mogelijk rond de as te plaatsen. Vergeet ook de kastdeurtjes niet te sluiten, en zorg ervoor dat alle spullen goed vast liggen.

4. De laatste check

Geef voor vertrek zowel je auto als de caravan nog een laatste check. Denk hierbij aan het bijvullen van de olie, de bandenspanning, de kogeldruk, de bevestiging aan de trekhaak, het ontgrendelen van de handrem, het checken van de spiegels en verlichting - en ga zo maar door.