Tips voor de beginnende digital nomad

'Home is where the laptop is', het is een veelgehoorde uitspraak van reisfanaten in deze tijd. Online uiteenlopende werkzaamheden verrichten terwijl je de hele wereld ziet: het kan tegenwoordig. Ben je de sleur van een kantoorbaan beu? Wellicht is het dan aardig om eens weg te dromen over een leven als digital nomad. Maar bezint eer ge begint!

Voorbereiding

Natuurlijk is het geen kwestie van je laptop inpakken en op de eerste de beste trein stappen. Een goede voorbereiding is verre van overbodig. Wanneer je met je eigen auto reist, is het zaak deze eerst uitgebreid te checken. Een Europese zorgverzekering vergelijken met je huidige pakket is ook iets dat je beter van tevoren kunt doen. En dan is er nog het internetabonnement waar je gebruik van wil maken: er moet immers onderweg geld verdiend worden. Al kun je tegenwoordig ook vaak op veel plekken met gratis wifi terecht.

Proefreis

Een proefreis, om uit te proberen of je wel zelfstandig en proactief genoeg bent voor een leven als digital nomad, is misschien wel noodzakelijk. Een stad als Rome is bijvoorbeeld heerlijk voor een aantal dagen cultuur snuiven, maar hoe is dat als je er je geld moet verdienen? Ben je bestand tegen alle afleiding die een dergelijke stad met zich meebrengt? Heb je de discipline om een opdracht af te maken voordat je het zwembad induikt of door de stad gaat slenteren? Voel je je na een weekje niet al enorm eenzaam? Boek daarom eerst bijvoorbeeld een stedentrip naar je favoriete bestemming en test jezelf daar uit qua werkdiscipline.

Beginnende nomad tips

Geld verdienen met je laptop

Er zijn diverse mogelijkheden om via de digitale snelweg je inkomen bij elkaar te sprokkelen. Als je even googelt, zie je dat je met tekstschrijven, bloggen, vloggen, click-werkzaamheden, communicatiediensten, administratief werk, fotografie en nog veel meer soorten werk je reisgeld, verblijf en je natje en droogje kunt verdienen. Ga vooral niet uit van een luxe leventje met hotels en eersteklas vliegreizen, maar denk in eerste instantie alleen aan het noodzakelijke. En je kunt wel mooie spullen willen kopen, maar of die handig zijn als je zo veel onderweg bent?

Veel kost niets!

Het is waar dat veel niets kost. Het leren van een taal met een handige app, maar vooral door je onder de lokale bevolking te begeven, is bijvoorbeeld (vrijwel) gratis. De uitzichten onderweg, de vele bezienswaardigheden, heerlijke wandelingen en speurtochten naar nog meer moois - het hoeft allemaal niets extra te kosten. En wie weet kom je via via wel aan andere klusjes: als digital nomad moet je je zeker niet niet enkel tot internet te beperken. Er zijn diverse websites waar je je kunt inschrijven om uiteenlopend werk te doen, in ruil voor een slaapplek en maaltijden. Maar wees altijd reëel, en zoals gezegd: probeer het eerst een aantal weken om teleurstelling te voorkomen.