Sparen voor jouw droomreis

Om te reizen heb je geld nodig, maar het is niet zo dat jij eerst de loterij moet winnen voordat je op jouw droomreis kunt. Met deze tips spaar jij het benodigde bedrag bij elkaar. Of je nu naar een goedkope reisbestemming zoals India wilt of een rondreis wilt maken door het minder budgetvriendelijke Amerika.

Hoeveel heb je nodig?

Allereerst is het belangrijk om te bepalen welk bedrag je nodig hebt en wanneer. Stel je gaat over twee jaar een maand backpacken door Zuid-Afrika. Hoeveel gaat het ticket je kosten? En wat verwacht je uit te geven aan overnachtingen, eten, uitstapjes, vervoer ter plekke? Voor een gedeelte heb je deze kosten zelf in de hand. Stel dat je uitkomt op een bedrag van €2500,- voor jouw droomreis, dan deel je dit bedrag gedeeld door de 24 maanden die je hebt om te sparen en kom je uit op een bedrag van ongeveer €105,-. Hierdoor lijkt je doel al een stuk minder groot! Kijk vervolgens een kritisch naar je inkomsten en uitgaven. Kun je extra (be)sparen door energie vergelijken, een aantal abonnementen op te zeggen of door goedkoper boodschappen te doen?

Maak een spaarpotje

Spaarpotje maken droomreis

In je internetbankieren kun je gemakkelijk een spaarrekening aanmaken voor jouw droomreis. Geef deze een naam, zoals 'Zuid-Afrika Avontuur' en sluis hier je spaarcenten naartoe. Je ziet in een oogopslag hoeveel jij al gespaard hebt. Vaak is het ook mogelijk om een spaardoel aan te maken voor jouw virtuele spaarpot. Zo track je automatisch hoe ver je al bent, wanneer jouw spaardoel bereikt is en wanneer je het totaalbedrag kunt opnemen. Het is verstandig om iedere maand automatisch een bedrag over te maken naar jouw spaarrekening, wanneer je inkomen ontvangt. Als je pas gaat sparen van het geld dat overblijft, is de kans groot dat er niet zo veel geld meer op je rekening staat.

Zelf koken

Veel mensen kunnen flink wat geld besparen door eens wat vaker zelf te koken. Die afhaalmaaltijden en etentjes tikken flink aan en het is verleidelijk om sushi te bestellen als je geen zin hebt om te koken. Stel jezelf eens als doel om een maand lang geen maaltijden, koffietjes of andere etenswaren af te halen. Iedere euro die je hiermee bespaart maak je direct over naar je spaarrekening. Je zal zien dat al die kleine bedragen met elkaar toch een flink bedrag vormen. Het is toch veel leuker om hier tijdens je reis een hapje van te gaan eten? Maak een boodschappenlijstje voordat je naar de supermarkt gaat om te besparen op de dagelijkse boodschappen. Zo koop je alleen dat je nodig hebt en hou je meer euro's in je zak.