Ruhrgebied in Duitsland bezoeken: 4 tips

Waar het Ruhrgebied in Duitsland enkele decennia geleden nog vol stond met zware industriefabrieken en de lucht gevuld was met grijze rookwolken, heeft de regio vandaag de dag een flinke metamorfose ondergaan. De vervuilende, stinkende fabrieken hebben plaats gemaakt voor schonere elektronicafabrieken en veel groen. De tijden zijn flink veranderd en het Ruhrgebied is tegenwoordig een bruisend gebied waar je als toerist een heerlijke vakantie kunt beleven. Het Ruhrgebied is nu perfect voor toerisme: volop kunst, cultuur en gezellige steden.

1 De Route der Industriekultur

Vind je het rauwe, industriële Duitsland wel interessant? Dan is de route langs het industrieel erfgoed van het Ruhrgebied zeker iets voor jou. De Route der Industriekultur brengt je langs alle industriele bezienswaardigheden van het Ruhrgebied. De tocht is in totaal 400 kilometer lang, maar je kunt er ook delen van volgen. Deze route is perfect om te volgen als je wilt fietsen in het Ruhrgebied. Enkele van de leukste bezienswaardigheden die je tegenkomt tijdens deze route door het Ruhrgebied zijn het Landschaftspark Duisburg-Nord (een oud hoogovencomplex) en het Zeche Zollverein (een kolenmijn met industriecomplex in Essen).

2 Kokerei Hansa, Dortmund

In Kokerei Hansa in Dortmund werden in het verleden talloze ladingen steenkool getransformeerd tot brandstof voor hoogovens door ze in enorme ovens op 1000 graden Celsius te bakken. Nu kun je er prachtige wandelingen maken waarbij je zowel industrie als heel veel natuur doorkruist. Je begint door de hoge kolentoren bij het Erlebnispfad Natur und Technik te beklimmen. Vanaf deze kolentoren heb je een schitterend uitzicht over de omgeving. Vervolgens wandel je naar beneden de kooksovenbatterijen in en neem je een kijkje in de immense machinehal. Sinds de fabriek ruim 25 jaar geleden gesloten werd kreeg de natuur de vrije hand. Het is er daardoor bomvol gegroeid met bijzondere planten. Deze combinatie van ruige industrie en wilde natuur is zowel bijzonder als mooi om te zien.

Tip: bezoek het Ruhrgebied tijdens je autorondreis door Duitsland.

3 Musea

Aan musea geen gebrek in het Duitse Ruhrgebied. Het stikt er van de kunst- en cultuurbezienswaardigheden. De Innenhaven van Duisburg bijvoorbeeld is een waar cultureel hoogtepunt. Hier bekijk je exposities van wereldberoemde kunstenaars en ontdek je alles omtrent het thema water, in het Aquarius Wassermuseum. Ook in Bochum vind je een van de leukste musea van het Ruhrgebied: het Deutsche Bergbau-Museum. In dit museum leer je alles over de Duitse mijnbouw en beleef je de interessante, soms grauwe historie van het gebied. Een laatste museum dat je zeker niet wilt missen is het openluchtmuseum in Hagen. Je waant je er terug in oude tijden en er is van alles te beleven. Zo kun je rondlopen langs verschillende authentieke huisjes waarin ambachtelijke bedrijven gevestigd zijn en acteurs live aan het werk zijn. Je bent er met eigen ogen getuige van het harde arbeidersbestaan dat hier vroeger zo normaal was. Absoluut een van de meest levendige en interessantste musea van het Ruhrgebied in Duitsland.

Dortmund

Tijdens een tripje langs alle bezienswaardigheden van het Ruhrgebied mag zeker de stad Dortmund niet overgeslagen worden. Behalve om de beroemde voetbalclub Borussia Dortmund, is de stad ook bekend om de vele toeristische trekpleisters. Behalve een voetbalwedstrijd bijwonen in het enorme voetbalstadion ‘Signal Iduna Park’, waar ruim 80.000 toeschouwers in passen, kun je er tevens veel cultuur snuiven. Zo kun je een bezoekje brengen aan het Museum für Kunst- und Kulturgeschichte of rondwandelen door de botanische tuin of door de dierentuin van de stad. Als echte bierliefhebber wil je natuurlijk ook langsgaan bij de beroemde Hövels Hausbrauerei, waar je allerlei Belgische biertjes kunt proeven. Dortmund is met stip de belangrijkste stad voor het toerisme in het Ruhrgebied.

Tip: bekijk hier de busreizen naar Duitsland.

Gerelateerde producten

Minicruise over de Rijn naar Koblenz
 • Type reis: Cruises
 • Land van deze reis: Duitsland
€ 595,00 bij DeJongIntra.nl
H10 Hotel Berlin Ku'damm
 • Type vakantie: Wellness reizen
 • Reis naar: Duitsland
€ 60,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Riu Plaza Berlin
 • Type vakantie: Luxe vakanties
 • Land van deze vakantie: Duitsland
€ 50,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Indigo Berlin - East Side Gallery
 • Type vakantie: Stedentrips
 • Land van deze reis: Duitsland
€ 86,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel AMANO East Side
 • Soort vakantie: Stedentrips
 • Land van deze vakantie: Duitsland
€ 51,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Nuhnetal
 • Soort reis: Wellness reizen
 • Land van deze reis: Duitsland
€ 175,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Vienna House Andel's Berlin
 • Soort vakantie: Wellness reizen
 • Land: Duitsland
€ 307,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Park Inn by Radisson Berlin Alexanderplatz
 • Type vakantie: Wellness reizen
 • Land van deze reis: Duitsland
€ 51,00 bij DeJongIntra.nl
Maritim Hotel Königswinter
 • Soort reis: Fietsvakantie
 • Land van deze reis: Duitsland
€ 53,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Moxy Berlin Ostbahnhof
 • Soort vakantie: Stedentrips
 • Reis naar: Duitsland
van € 269,00 voor € 60,00 bij DeJongIntra.nl
SALE