Roadtrip met de motor: deze 5 moet je hebben gedaan

Heb jij al eens een roadtrip gemaakt met bijvoorbeeld een Harley-Davidson motor? Een roadtrip met je vrienden –of alleen- geeft je het gevoel van volledige vrijheid lang de mooie plaatsen die deze aardbol te bieden heeft. Wij hebben een top 5 gemaakt van roadtrips die je moet hebben gedaan met je motor, ook toegankelijk voor beginners.

#1. The Golden Circle, IJsland

Route: IJsland’s rondweg. Start en eindig in Reykjavik bij route 1, de hoofdweg van IJsland

Een rondweg die loopt rondom het cirkelvormige IJsland is maar liefst 1.339 kilometer lang. Je komt langs alle verschillende landschappen van IJsland. Het is een aanrader om in Reykjavik te beginnen, omdat je dan in iets meer dan een week bijna al het moois dat IJsland te bieden heeft, hebt gezien. Denk hierbij aan watervallen, waterbronnen, vulkanen, gletsjers en stranden.

IJsland lijkt soms wat verlaten. Dit geeft echt het gevoel van vrijheid. Zo kan je kilometers lang rijden langs de oostkust, zonder ook maar iemand tegen te komen.

Tijd voor een omweggetje? Dettifoss is een waterval in het noordoosten van IJsland. Deze waterval heeft een hoogte van 44 meter en is ruim 100 meter breed. Hiermee is het de grootste waterval van IJsland en de krachtigste van Europa.

Als je toch al van de route afwijkt, breng een bezoek aan Mývatn. Dit meer heeft een oppervlakte van 36,5 vierkante meter en ligt zo’n 105 kilometer ten zuiden van de poolcirkel. Mývatn behoort tot een van de mooiste bezienswaardigheden van IJsland. Het ligt namelijk in een zeer actief vulkanisch gebied. Ook is het zelfs ontstaan als gevolg van meerdere vulkaanuitbarstingen. Mývatn is dus zeker een aanrader.

#2. Northland, Nieuw-Zeeland

Route: start en eindig in Auckland. Rij vanuit daar naar Whakapara, Opua, Opononi en Dargaville

Eindeloze bochten, mooie landschappen en gemaakt voor motorrijders. Door deze route te rijden, reis je door de geschiedenis van Nieuw-Zeeland. Denk aan de cultuur van de inheemse Maori bevolking.

In Opua kun je ook de keuze maken om verder te reizen door The Bay of Islands. Dit bestaat uit ongeveer 150 eilandjes, allemaal omringd door turquoise water, witte stranden en indrukwekkende baaien. Als je er met de boot naar toe gaat, heb je kans om dieren te spotten, zoals pinguïns, dolfijnen en walvissen.

Even een duik maken? Er ligt een rustige weg zo’n 12 kilometer van Matakana, die afdaalt naar Mathesons Bay. Dit strand heeft een kleine inham waar je even af kunt koelen en kunt zwemmen. Doordeweeks is het hier rustig en heb je misschien wel het strand voor jezelf.

#3. Victoriawatervallen, Zuid-Afrika

Route: start bij Kaapstad en ga via Namibië, Botswana en Zimbabwe naar de Victioriawatervallen

Deze route is niet geschikt voor beginners en heeft een duur van 16 dagen. Veel onverharde wegen, maar je komt wel langs de meest prachtige plekken van Zuid-Afrika. Ook heb je de kans om wilde dieren te spotten. Soms moet je zelfs de motor stilzetten, omdat er een kudde olifanten de weg oversteekt. Giraffen en antilopen zal je ook zeker tegenkomen.

Een van de minst dichtbevolkte landen ter wereld: Namibië. Zelfs de natuur is nog ongerept. Sinds 1900 is het land onafhankelijk en is daarmee een van de jongste landen van Afrika. Nu heeft het land een stabiele democratie en veel verschillende stammen die vredig naast elkaar leven. Ook is het veilig voor toeristen. Ga ook zeker naar de Namib woestijn. Deze woestijn is 2.000 kilometer lang en is een van de droogste en oudste ter wereld.

In Botswana kun je de meest exclusieve safari rijden en genieten van de eeuwige horizons. Dit kan zelfs met een self-drive safari, waarna je via Zimbabwe uitkomt bij de welbekende en adembenemende Victoriawatervallen.

#4. Garden Route, Zuid-Afrika

Route: start en eindig de Garden Route, ook wel Tuinroute, bij Knysna

Deze route is 700 kilometer lang en ligt tussen Kaapstad en Port Elizabeth in. In ongeveer vijf dagen brengt deze route je langs de groene kustlijn van Zuid-Afrika. Om alle gebieden te bekijken, kun je het beste wat langer de tijd nemen.

Knysna, een kleine haven en teven je startpunt, is een populaire overnachtingsplaats met uitstekende accommodaties. Vanuit Knysna kun je naar Oudtshoorn. Daar liggen de 4 kilometer lange Cangogrotten en je kunt door de bergrug Swartberge rijden. Niet bang voor hoogtes? Bloukrans Bridge Bungy is de hoogste plek om te bungeejumpen in Zuid-Afrika. Deze bungeejump plek ligt gelegen op de Tuinroute.

Ruige gebieden, steile hellingen en veel rivieren die over het strand de oceaan instromen. Parallel lopen bergketens aan de kust. Denk bijvoorbeeld aan de 100 kilometer lange Outenique-bergen. Ook hier zijn weer veel onverharde wegen, maar je kunt wel vissersdorpjes bereiken.

#5. Transfăgărășan snelweg, Roemenië

Route: Van Sofia via Bulgarije naar Sibiu (Roemenië)

Niet alleen met deze route is de Transfăgărășan snelweg een optie. Je kunt namelijk ook starten in Boekarest, dan via Pitesti over de Transfăgărășan snelweg naar Sibiu. Houd er in ieder geval wel rekening mee dat de snelweg maar drie maanden per jaar geopend is. Vanwege de sneeuw is de weg in juli, augustus en september geopend.

De Transfăgărășan snelweg loopt over het hoogste gebergte van Roemenië. Deze weg is voorzien van zigzag-wegen, scherpe bochten, hoge bergen en grote bossen. Naast het vrijheidsgevoel en adrenaline-kick, heb je een adembenemend panorama-uitzicht.

Maak gerust een stop met je motor. Zo kun je op het puntje van de berg, genieten van het uitzicht van de natuur. Of maak een stop bij de Vidraru Dam. Deze dam uit 1966 heeft een hoogte van 166 meter, is 305 meter lang en kan 465 miljoen kubieke meter aan water opslaan. Het water eromheen is omgeven door een mooi stuk natuur.

Belangrijk is dat je goede motorkleding bij je hebt bij dit soort roadtrips. Je weet maar nooit wat voor weer je tegen komt in de verschillende landen. Harley-Davidson kleding bijvoorbeeld is prima geschikt voor roadtrips met je favoriete motor. Een roadtrip maken is het overwegen waard en met een van deze vijf routes, ben je verzekerd van een onvergetelijke roadtrip.