Op vakantie in Italië? Zorg dat je huis veilig is met een alarmsysteem

Ciao! Leuk dat je deze pagina leest. Buon giorno, ben jij al voorbereid op een mooie vakantie in Italië? Je hebt misschien al wat woordjes geleerd, anders moet je terugvallen op “non parlo Italiano”. Maar vergeet ook niet je eigen woning wat slimmer te maken, met een slim alarmsysteem. Want als jij op reis gaat, dan kun je wel een paar extra ogen en oren gebruiken. Hoe je snel jouw woning beveiligt én vanuit Italië in de gaten houdt leggen we op deze pagina uit.

Beveilig jouw woning met een alarmsysteem

De definitie van alarmsysteem is niet hetzelfde voor particulieren als voor bedrijven of organisaties. Je wilt jouw eigendommen beschermen, binnen en buiten de woning. Ook zou je graag een oogje in het zeil houden. Er zijn vier belangrijke vormen van huisbeveiliging; detectie, alarmering, analyse en actie: Detectie: Er wordt een mogelijk gevaarlijke situatie gedetecteerd. De sensoren van het alarmsysteem registreren een actie die niet overeenstemt met de normale gang van zaken. Denk aan iemand die aan de voordeur morrelt, een verdacht persoon in de tuin, een venster dat opent etc. Alarmering: De eerste respons zal alarmering zijn. Dit kan een luid hoorbaar signaal zijn, lichtflitsen of alle lampen in huis inschakelen. Als er iemand voor de deur staat die er niet thuishoort, dan wil je die afschrikken. Het is ook mogelijk dat je eerst wilt controleren wat er aan de hand is. Analyse: Je kunt in plaats van direct een alarm te laten luiden ook eerst poolshoogte nemen. Je ontvangt een notificatie op het mobieltje en je controleert wat er loos is. Als je een beveiligingscamera hebt geïnstalleerd kun je precies zien wat er gaande is. Actie: Wordt het tijd voor een alarm? Een belletje naar de alarmdienst? Of kun je vragen of de buren een kijkje gaan nemen? Hoewel behulpzame buren zeer nuttig kunnen zijn, laat ze nooit in gevaarlijke situaties terechtkomen!

De brug tussen jouw huis en Italië

de brug tussen jouw huis en italie

Een alarmsysteem dat lokaal werkt is mooi natuurlijk, maar daar heb je op reis niet zoveel aan. Daarom is het van belang dat je een verbinding maakt tussen het thuisnetwerk en jouw smartphone in het buitenland. Je kunt bijvoorbeeld het alarmsysteem draadloos koppelen met de wifi router. Als je meer smart home producten in huis hebt, of van plan bent om deze op termijn aan te schaffen, dan is een bridge zoals de Somfy TaHoma een goed idee. Dit kastje zorgt ervoor dat jouw alarmsysteem kan communiceren met andere slimme apparaten in huis. Laat je lampen inschakelen zodat de woning bewoond lijkt te zijn, of open de elektrische gordijnen. Misschien laat je in plaats van het alarmsignaal “Bad Boys” van Inner Circle op Spotify spelen via een slimme luidspreker. “What ya gonna do when they come for you?” Je profiteert namelijk niet alleen van een smart home wanneer je thuis bent, een slimme woning zorgt dat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan.

Mobiel internet in Italië, is dat duur?

Sinds roamingkosten binnen de Europese Unie niet meer van toepassing zijn, is mobiel internet in Italië net zo duur als thuis. Dus met een Belgische SIM kaart kun je als normaal internetten op vakantie in Italië (soms zelfs beter!). Dat is zeker voor huisbeveiliging een groot voordeel. Je hoeft namelijk niet op zoek te gaan naar een veilige wifi hotspot. Wanneer je over landsgrenzen heen reist zal je telefoon normaal gesproken direct overschakelen op een lokaal netwerk. Er is wel sprake van een Fair Use Policy, dit betekent dat je niet 24 uur per dag Netflix moet kijken. Jouw alarmsysteem thuis in de gaten houden hoeft ook niet, het systeem zal je een notificatie sturen zodra er onraad is waargenomen. Dan kun je zelf een kijkje nemen, bijvoorbeeld de beelden van jouw Somfy Outdoor camera.

Kan ik ook gebruik maken van wifi hotspots?

Zeker in toeristische gebieden kun je heel eenvoudig verbinding maken met gratis wifi hotspots. Let wel op waar deze verbinding vandaan komt, en vertrouw niet zomaar dat het een veilige verbinding betreft. Zo kunnen hackers hun eigen hotspot de naam geven van een restaurant in de buurt. Terwijl jij denkt in te loggen op de officiële verbinding van de pizzeria zit je in feite op het netwerk van de hacker. Dus in conclusie; ja, je kunt zeker gebruik maken van publieke wifi punten, maar wees een beetje voorzichtig.

Tip: Installeer een VPN

VPN staat voor Virtual Private Network. Door gebruik te maken van een VPN verbinding wordt al het dataverkeer via een beveiligde verbinding verzonden. Je bent anoniem voor de buitenwereld en je kunt veilig surfen of andere online zaken verrichten.