Lenzen op vakantie

Het is zomervakantie. Ga je binnenkort op vakantie of ben je een reis aan het uitstippelen? Mocht je lenzen dragen, zou je daar eens over kunnen nadenken. Het zou natuurlijk zonde zijn dat je op vakantie het niet goed zou kunnen zien. lenzenspecialist Sightful geeft middels dit artikel 5 goede adviezen over o.a. het meenemen van lenzenvloeistof in een vliegtuig en adviezen over het water induiken met lenzen in. Tref goede voorbereidingen! We hopen dat je een prettige reis zonder zorgen zult hebben!

1. Het meenemen van lenzenvloeistof in het vliegtuig

Indien je het vliegtuig neemt om op je vakantiebestemming te komen, is het geen enkel probleem om je lenzen in te houden tijdens de vliegreis (helemaal niet als het een korte vlucht betreft). De luchtvochtigheid in het vliegtuig is wel lager dan aan land, dus besef wel dat de kans groter is dat je was drogere ogen kunt krijgen of irritaties. Juist voor deze reden is het een goed idee om lenzenvloeistof bij je te hebben. Het is geen enkel probleem om tot maximaal honderd milliliter aan lenzenvloeistof mee te dragen in je handbagage. Het is wel een vereiste dat het verpakt is in een transparant plastic zakje welke goed af te sluiten is.

2. Voorzie jezelf van meerdere lenzen tijdens je vakantie

Het is natuurlijk de bedoeling dat je zonder problemen jezelf kunt amuseren tijdens je vakantie. Het is daarom ook verstandig dat je niet enkel één paar lenzen meeneemt maar meerdere (en dat geldt ook voor de lenzenvloeistof). Probeer het mee te nemen in verschillende tassen voor het geval je er één verliest. Dan zou je meteen niets meer hebben, en dat is niet de bedoeling! Je zal de eerste niet zijn die zonder komt te zitten.

3. Mocht je gaan zwemmen; gebruik daglenzen!

Zeker op zonvakanties in de meest uitzonderlijke gebieden is het niet gek als je dagelijks wilt gaan zwemmen. We raden het af om te zwemmen met je lenzen in. Lenzen worden beschadigd en week indien ze voor een langere tijd in het water zijn. Ook kan er allerlei vuil achter de lens geraken wat weer leidt tot oogirritaties en/of ontstekingen. Wil je toch je lenzen inhouden tijdens het zwemmen? In dat geval raden we aan om gebruik te maken van daglenzen. Deze kun je eventueel na het zwemmen weggooien. Op deze manier verklein je de kans om ontstekingen op te lopen of iets dergelijks.

4. Vergeet geen bril mee te nemen!

Je weet het maar nooit met het weer bijvoorbeeld. Het is niet fijn als je lekker op het strand ligt en er door een windvlaag allemaal kleine korrels zand in je gezicht waaien. Dat gaat namelijk irriteren aan je lenzen. Een bril dragen is hiervoor een goede oplossing! Zo blijven je lenzen ook onbeschadigd. Om toch nog even terug te komen op de lenzen; probeer, als je geen bril op zet, zoveel mogelijk daglenzen te gebruiken. Aangezien je op reis bent en in een andere omgeving, kun je ze dagelijks vervangen zodat je ogen fris blijven. Ook financieel gezien is het minder erg om een daglens te verliezen dan je reguliere lens.

5. Dit geldt ook voor je zonnebril...

Vergeet ook uiteraard je zonnebril niet mee te nemen. Niet alleen om je ogen tegen het felle zonlicht te beschermen, maar ook tegen de UV-straling. Tegenwoordig hebben veel lenzen een UV-filter, maar helaas betekent dat niet dat het je ogen zal beschermen tegen straling. Even simpel gezien; de contactlens bedenkt enkel de ooglens De mogelijkheid bestaat dat het randje van jouw ooglens nog steeds geraakt zal worden door de zon, dus een zonnebril opzetten is wat dat betreft veel veiliger.