Ga je een autovakantie maken? Zo ga je goed voorbereid op pad

De een zweert bij vliegen, de ander gaat het liefst met de trein of met een groep vrienden in de bus en dan heb je nog de uitzonderingen die het liefst per boot of met de fiets willen reizen. De grootste groep wordt echter elk jaar weer gevormd door mensen die met de auto reizen. Een autovakantie maken, is prachtig. Wanneer je denkt aan vakantie met de auto, dan denk je wellicht aan het reizen naar je bestemming. Maar een autoreis is zoveel meer dan dat. Waar je ook heen gaat; zorg ervoor dat je auto in goede conditie is en dat je alle zaakjes goed op orde hebt.

Laat je auto nakijken (en geef hem een beurt)

Een autovakantie waarin je rondtrekt door een land of landen van je keuze, is voor jou puur genieten. Voor je auto kan het echter behoorlijk afzien zijn. Hoge temperaturen, slecht begaanbare wegen… er kleven wel bepaalde risico’s aan zo’n vakantie. Je gaat met een fijner gevoel op pad als je weet dat je auto is nagekeken. Laat je auto nakijken en plan een onderhoudsbeurt in. Zo weet je niet alleen zeker dat je zo veilig mogelijk op pad gaat, maar ook dat de kans op defecten en ongelukken afneemt. Het laatste dat je wilt, is langs de kant komen te staan met panne. Met een auto die technisch in orde is en die voorzien is van goede banden, verloopt je autovakantie een stuk fijner.

Vergeet de airco niet

Je kent het beeld ongetwijfeld: de ramen een wijd open, handdoeken tussen de autodeur geklemd en tussen de openingen door zie je mensen peentjes zweten. Heeft jouw auto airconditioning, dan zul je zelf gelukkig niet in deze situatie belanden. Laat wel je airco nakijken om er zeker van te zijn dat deze optimaal werkt. Ga je naar Oost- of Zuid-Europa, dan zullen de temperaturen daar nog een stuk hoger liggen dan hier. Het is geen pretje om er met 35 graden achter te moeten komen dat de airco niet (goed) werkt. Naast dat airco heerlijk is, is het ook veilig: je blijft een stuk alerter achter het stuur en dat is wel zo fijn als je de hele dag aan het toeren bent.

Hoe zit het met je verzekering en pechhulp?

Gemoedsrust is een hoop waard. Hoe zit het met je verzekering en pechhulp? Je kunt eenvoudig online je autoverzekering vergelijken. Of je nu op zoek bent naar de goedkoopste autoverzekering of eentje met alles erop en eraan, al dan niet in combinatie met uitgebreide pechhulp in het buitenland. Zorg ervoor dat je nooit zonder goede verzekering aan een autovakantie begint en vergeet ook niet om al je papieren mee te nemen.

Wat heb je nodig onderweg?

Wat heb je nodig onderweg? Flessen frisdrank, chips en andere snacks, goede muziek…. Uiteraard, maar vergeet ook de praktische zaken niet, zoals een EHBO-kit, een krik en reserveband voor je auto, veiligheidshesjes en een gevarendriehoek, alcoholtesters, een branddeken en check of en waar je vignetten nodig hebt. Het kan ook handig zijn om voor de zekerheid genoeg contant geld op zak te hebben.