De mooiste nationale parken van Zuid-Afrika op een rijtje

Zuid-Afrika is bekend vanwege de onvoorstelbaar mooie natuur van het land. Het land heeft een groot aantal nationale parken die je tijdens een vakantie naar Zuid-Afrika kunt bezoeken. Reisorganisatie Sable Tours is gespecialiseerd in reizen naar Zuid-Afrika. De van oorsprong Zuid-Afrikaanse eigenaar en zijn Nederlandse partner hebben de mooiste nationale parken van het land op een rijtje gezet.

Kruger National Park

Het Kruger National Park is het grootste en tevens bekendste park van Zuid-Afrika. Je vindt het park in het noordoosten van het land langs de grens met Mozambique. Het park is de laatste jaren steeds groter geworden; zo zijn de hekken langs de grens met Mozambique gedeeltelijk verwijderd en maken ook een aantal privé wildreservaten ten westen van het park deel uit van het ‘Greater Kruger National Park’. Alles bij elkaar beslaat het park meer dan 20 000 km2. Wat het Kruger park zo bijzonder maakt, zijn de verschillende soorten landschappen waaruit het park bestaat. Er zijn wel 20 verschillende ecozones in het gebied, waardoor het park een enorme biodiversiteit heeft aan planten. En dus ook aan dieren! Herbivoren (planteneters) houden van bepaalde planten en zo bepaalt de vegetatie welke type dieren in een gebied het meest voorkomen. In het Kruger park leven meer dan 500 soorten vogels, 114 soorten reptielen, 49 soorten vis, 34 soorten amfibieën en zo’n 147 verschillende soorten zoogdieren, waaronder de Big 5. Het is niet verwonderlijk dat het park erg in trek is bij toeristen. Je kunt overnachten in de kampen die in het park verspreid liggen, en overdag rijd je rond in je huurauto om op zoek te gaan naar wild. Het meeste wild bevindt zich in het zuiden van het park, maar daar kan het dan ook erg druk zijn. Onze tip; bezoek het noordelijkste deel van het park. Er leeft hier wat minder wild, maar de natuur is er erg mooi en dit gedeelte is véél rustiger dan het zuidelijke deel van het park.

Hluhluwe-Imfolozi National Park

Het Hluhluwe-Imfolozi National Park bevindt zich in de provincie KwaZulu Natal, zo’n 300 km ten noorden van Durban. Het is een van de oudste wildparken in Afrika, dat officieel werd geopend in 1895. Het gebied was ooit het privé domein van de legendarische Zoeloe koning Shaka Zulu, die hier kwam jagen. Vandaag de dag is het bekend om de conservatieprogramma’s die zijn opgezet, waardoor het park de grootste populatie witte neushoorns ter wereld heeft. Het in de jaren 60 opgezette programma om de neushoorns te redden van de ondergang is zó succesvol, dat neushoorns vanuit het park worden uitgezet in andere parken in heel Afrika. Wil je graag neushoorns zien, dan mag je dit park niet overslaan tijdens je vakantie naar Zuid-Afrika. Maar naast neushoorns kun je nog veel meer diersoorten in het park zien, waaronder de overige 4 van de Big 5 én wilde honden. In het noordelijke deel van het park (Hluhluwe) leven veel nyala antilopen. Het landschap is betoverend mooi, met glooiende heuvels bedekt met savanne en bossen. In het zuidelijke deel (Imfolozi) is het landschap vlakker, en er hier is de kans groter dat je katachtigen tegen komt. Je kunt in het park overnachten in diverse accommodaties, van kampen die worden beheerd door het nationale park zelf tot privé safari verblijven waar je tijdens je verblijf wordt meegenomen op safari in open voertuigen. Onze tip; je kunt in het park ook wandelsafari’s boeken waar je met een gewapende ranger gaat lopen in de bush. Maar houd er rekening mee dat je ook in oog kunt komen te staan met de Big 5!

Addo Elephant National Park

De naam verraadt het al, het Addo Elephant National Park is opgericht in de jaren dertig van de vorige eeuw om de populatie olifanten in de Oostkaap provincie te beschermen. Op dat moment leefden er nog maar 11 olifanten in de regio, nadat jagers in 19e eeuw de grote kuddes die hier ooit rondzwierven bijna totaal hadden uitgeroeid. Gelukkig kon het tij worden gekeerd en leven er nu meer dan 600 olifanten in het park. Addo is dan ook het park waar je een hele goede kans hebt om deze fantastische reuzen in hun natuurlijke omgeving te zien. Het park ligt op zo’n dik uur rijden van Port Elizabeth en je kunt er, naast héél veel olifanten, een groot aantal andere dieren zien. Zo is er een grote populatie buffels, koedoes, hartebeesten, zebra’s en wrattenzwijnen. Je treft in het park ook elanden aan, de grootste antilopensoort, die je zelden zult tegenkomen in het Kruger National Park. Natuurlijk zijn er ook roofdieren zoals leeuwen en hyena’s. Luipaarden komen overal voor in het park, maar worden zelden gezien. Als je in het park rondrijdt zul je overal borden tegenkomen die je waarschuwen voor ‘dung beetles’ (mestkevers). Nee, deze insecten zijn niet gevaarlijk, maar wel zeer bedreigd. Ze eten de poep van de olifanten en spelen een heel belangrijke rol in het ecosysteem. Pas dus op dat je niet per ongeluk over ze heen rijdt! Je kunt verblijven bij een van de self-catering kampen in het nationale park, maar er is ook een ruime keuze aan privé accommodatie die dichtbij de ingang van het park zijn gevestigd. Het park leent zich uitstekend om met je eigen huurauto rond te rijden, door de veelal struikachtige begroeiing kun je het wild vrij gemakkelijk spotten. Onze tip; bekijk het wild eens vanuit een van de schuilhutten in het park!

Tsitsikamma National Park

Het Tsitsikamma National Park (officieel Garden Route National Park) is een van de allermooiste parken van Zuid-Afrika. Je vindt het park in de Tuinroute, waar het een gebied van ongeveer 80 kilometer langs de kust beslaat. De naam Tsitsikamma betekent heel toepasselijk ‘plaats van veel water’. Het bijzondere aan het Tsitsikamma National Park is dat het park zich ook uitstrekt tot in de oceaan, zodat ook het leven in zee wordt beschermd. De kustlijn in dit deel van Zuid-Afrika is ruw en onstuimig; de golven beuken op de rotsen waardoor het water metershoogs opspat. Op de steile kliffen groeien eeuwenoude inheemse bossen met bijzondere boomsoorten zoals de Outeniqua geelhoutboom, en fynbos. Deze plantensoort is uniek voor Zuid-Afrika en komt alleen in de Westkaap voor. Het park leent zich uitstekend voor sportieve activiteiten en is een waar eldorado voor wandelaars. Er zijn diverse wandelroutes uitgezet, waaronder een aantal meerdaagse tochten. Daarnaast kun je in het gebied kajakken, zwemmen, quad biken, mountain biken, paardrijden, en ziplijnen (canopy tour) door de boomtoppen. Niet ver van het nationale park kun je een bungee jump maken vanaf de Bloukransbrug. Onze tip; overnacht in een van de huisjes in het nationale park zelf en word wakker met de oceaan op je stoep!

Golden Gate Highlands National Park

Het Golden Gate Highlands National Park is een pareltje dat veel toeristen links laten liggen. Onterecht, want het is een klein, maar mooi nationaal park waar je even helemaal tot je zelf kunt komen. De stilte ’s avonds is hier oorverdovend, en met een flonkerende sterrenhemel boven je in combinatie met de frisse berglucht, kun je geen beter plekje verzinnen. Het park bevindt zich in de Vrijstaat provincie op de grens met Lesotho, op ongeveer 3 ½ uur rijden van Johannesburg. Het landschap bestaat uit uitgestrekte open graslanden en de voor de Vrijstaat zo typerende zandstenen rotsen. De doorgaande weg door het park loopt door een vallei, waar de iconische Brandwag rots over de omgeving waakt. Als in de middag de zon zakt, krijgen de rots en de omliggende formaties een goudgele gloed, waaraan het park zijn naam ontleent. In het park leeft geen groot wild, maar je treft er wel imposante roofvogels aan zoals o.a. lammergieren, zwarte arenden, vechtarenden, en diverse haviken, valken en buizerds. Er zijn diverse antilopensoorten te vinden, waaronder blesbokken, bergrietbokken, zwarte gnoes en elanden. Je kunt mooie wandelingen maken in het park, of een bezoek brengen aan een Basotho cultureel dorp. Even verderop ligt het dorpje Clarens, waar je sportieve activiteiten zoals paardrijden, abseilen, raften en quad biken kunt boeken. Het dorpje is ook een kunstenaars kolonie en heeft een aantal leuke galerieën en restaurantjes. Je kunt verblijven in een van de self-catering kampen in het park of bij het Golden Gate hotel. Onze tip: maak wandeling met een traditionele Basotho medicijnman, die je onderweg meer vertelt over medicinale planten en waar je aan het einde van de wandeling oude San Bushmen rotstekeningen kunt bewonderen.

Gerelateerde producten

Ultimate Safari Experience
 • Type vakantie: Safari reizen
 • Vakantieland: Zuid-Afrika
 • Aantal sterren: 4
 • Deel van de wereld: Afrika
€ 1779,00 bij DeJongIntra.nl
Magisch Marokko
 • Soort vakantie: Busreizen
 • Reis naar: Marokko
 • Deel van de wereld: Afrika
€ 1678,00 bij DeJongIntra.nl
Ultimate Safari Experience
 • Soort vakantie: Safari reizen
 • Reis naar: Zuid-Afrika
 • Sterren: 4
 • Deel van de wereld: Afrika
€ 809,00 bij DeJongIntra.nl
Wonderlik Suid-Afrika
 • Type reis: Rondreizen
 • Land van deze vakantie: Zuid-Afrika
 • Werelddeel: Afrika
€ 2374,00 bij DeJongIntra.nl
Kaapse Familievakantie
 • Soort reis: Safari reizen
 • Land: Zuid-Afrika
 • Werelddeel: Afrika
€ 2880,00 bij DeJongIntra.nl
Suid-Afrika Compleet
 • Soort vakantie: Rondreizen
 • Land: Zuid-Afrika
 • Werelddeel: Afrika
€ 2662,00 bij DeJongIntra.nl
Suid-Afrika op sy Gemak
 • Type vakantie: Safari reizen
 • Vakantieland: Zuid-Afrika
 • Deel van de wereld: Afrika
€ 2150,00 bij DeJongIntra.nl
Die Manjifieke Noorde
 • Type vakantie: Safari reizen
 • Reis naar: Zuid-Afrika
 • Werelddeel: Afrika
€ 2077,00 bij DeJongIntra.nl
Die Manjifieke Suide
 • Type vakantie: Rondreizen
 • Land: Zuid-Afrika
 • Werelddeel: Afrika
€ 2146,00 bij DeJongIntra.nl
Het beste van het zuiden: Wijn- en Tuinroute
 • Soort vakantie: Safari reizen
 • Land van deze reis: Zuid-Afrika
 • Werelddeel: Afrika
€ 2162,00 bij DeJongIntra.nl