De mooiste stranden van Frankrijk

Voor de mooiste stranden van Frankrijk hoef je niet altijd ver te rijden. Veel mensen denken direct aan de Middellandse Zee met plaatsen als Nice of Marseille, of aan de regio rondom Bordeaux aan de zonovergoten westkust. Maar wie bijvoorbeeld voor een autovakantie naar Frankrijk de mooiste stranden van Frankrijk zoekt hoeft niet altijd ver te gaan. Dat er ook strand in Frankrijk dichtbij Nederland ligt, blijkt wel uit de noordelijke departementen, die op slechts een paar uur rijden van huis te bereiken zijn. Of ga een rondreis door Frankrijk maken waarbij je via de mooiste stranden van Zuid-Frankrijk naar de westkust reist én misschien zelfs ook nog de noordkust meepakt.

De mooiste stranden van Frankrijk aan de westkust

Een aantal van de mooiste stranden van Frankrijk vind je aan de westkust. Wie aan zonnige zandstranden denkt, zit goed in de omgeving van Bordeaux. Ga bijvoorbeeld naar het strand bij Dune du Pilat. Gelegen net om de hoek van de baai van Arcachon, vind je hier het hoogste duin van Europa. Voor een mooi uitzicht moet je wel even klimmen, want Dune du Pilat is zo’n 110 meter hoog. Iets ten noorden van Bordeaux vind je La Rochelle, waar het heerlijk toeven is op prachtige stranden zoals Plage de Châtelaillon of Plage de la Concurrence. Het plaatsje La Rochelle is zelf overigens ook de moeite waard, met haar karakteristieke binnenstad en oude haven.

De juweeltjes van Bretagne

De regio die niet iedereen direct in het vizier zal hebben als het gaat om de mooiste stranden van Frankrijk is Bretagne. Bretagne grossiert echter in juweeltjes van stranden, waar je je eerder ergens in zuidelijke sferen waant met goudgele zandstranden en een diepblauwe zee. Neem bijvoorbeeld de veerboot naar het eiland Saint Nicolas, bezoek de stranden van Saint-Malo of reis af naar het schiereiland Crozon. Hier vind je fijne zandstranden omzoomd door de rotsen van de roze granietkust. De beste plekjes op het schiereiland zijn te vinden op de stranden van Crozon-Morgat en l’Île Vierge. Deze laatste is een klein strand dat idyllisch verscholen ligt tussen hoge kliffen. Je moet er wel wat voor over hebben om er te komen, maar dan sta je ook op één van de allermooiste stranden van Frankrijk.

De zonovergoten stranden van Zuid-Frankrijk

Wie aan mooie, zonovergoten stranden met goudgeel zand denkt, denkt vaak automatisch aan de stranden van Zuid-Frankrijk. Zuid-Frankrijk is dan ook een zeer geliefde regio voor Nederlandse vakantiegangers. Het vinden van een zonnig strand is hier dan ook niet zo moeilijk, maar wat zijn nu de beste plekjes? Daarvoor kun je verschillende kanten op. Reis bijvoorbeeld naar het strand van Sète, iets ten zuiden van Montpellier. Sète ligt ingeklemd tussen het water, met aan de ene kant een lagunemeer waar zout wordt gewonnen en aan de andere kant de Middellandse Zee. Het strand is een relatief smalle zandstrook, die maar liefst 12 kilometer lang is.

Tussen Marseille en Nice

Andere mooie stranden in Zuid-Frankrijk vind je onder andere ten oosten van de stad Marseille. De hele kusstrook van Marseille tot aan Nice is een populair vakantiegebied. Bezoek bijvoorbeeld de stranden van het dorpje Ramatuelle, vlakbij het mondaine Saint-Tropez. Nog meer glamour vind je op het schiereiland Saint-Jean-Cap-Ferrat, vlakbij Nice, waar met name Paloma Beach één en al rijkdom ademt. Ook in Nice zelf vind je fijne zandstranden, maar de echte pareltjes liggen toch net even buiten de stad. Bijvoorbeeld bij Beaulieu-sur-Mer of Cap’d Ail. Wanneer je vanuit Marseille komt, ligt het vissersplaatsje Cassis in Frankrijk om de hoek, dat zeker een stop waard is. Cassis staat vooral bekend om de fjordachtige Calanques; hoge kliffen die vanuit de helderblauwe zee oprijzen. Maar ook op de stranden van Cassis is het simpelweg genieten.

Het verrassende strand van Noord-Frankrijk

Wie echter denkt dat de mooiste stranden van Frankrijk zich alleen maar in het zuiden of aan de westkust bevinden, heeft het mis. Het strand van Noord-Frankrijk is namelijk verrassend mooi. Eén van de meest spectaculaire plekjes vind je vlakbij Calais. Zo is een vakantie aan het strand van Frankrijk en toch dichtbij Nederland mogelijk, op slechts luttele uurtjes rijden van huis. Iets voorbij Calais liggen namelijk de witte kliffen van Cap Blanc Nez. Vanaf de zandstranden onder aan de kliffen rijzen de rotsen indrukwekkend hoog op en met wat geluk zie je bij helder weer de krijtrotsen van Dover aan de overkant van het Kanaal liggen. Cap Blanc Nez is onderdeel van de Opaalkust, waarlangs je nog meer mooie stranden vindt. Bijvoorbeeld die van Wimereux en Wissant. Iets zuidelijker liggen de stranden van Boulogne-sur-Mer met het mooie Equihen-Plage, en het meer mondaine Le Touquet-Paris-Plage.

Indrukwekkend Normandië

Ook Normandië heeft veel te bieden op het gebied van de mooiste stranden van Frankrijk. Bovendien staat Normandië bol van de geschiedenis, wat het tegelijk een goede bestemming maakt voor liefhebbers van cultuurhistorie. Een mooi strand dat tegelijk diepe indruk maakt vanwege haar geschiedenis, is Omaha Beach. Dit is de plek waar de Amerikaanse troepen in 1944 aan land kwamen, maar het is ook een plek om te genieten van veel natuurschoon. Eén van de beste stranden van Normandië vind je verder in Étretat, dat iets ten noorden van Le Havre ligt. Het strand bij Étretat is opvallend vanwege de hoge rotsen die op bijzondere wijze zijn uitgesleten. Ook het strand van Trouville-sur-Mer, ten zuiden van Le Havre, is schilderachtig. Letterlijk, want onder andere Claude Monet verbleef hier graag.

Liever geen “douce France”?

Wie van plan is een strandvakantie te boeken in Frankrijk, heeft dus genoeg keuze. Het land grossiert in stranden; of je nu een groot of klein strand zoekt, een strand met een mondain sfeertje of juist lekker relaxed, en of je nu ver wil rijden of liever wat dichter bij huis blijft. Heb je zin gekregen in een strandvakantie, maar wil je wel eens naar een ander land dan Frankrijk? Geen nood, we hebben hier een overzicht van de mooiste stranden in Europa voor je. Want niet alleen Frankrijk heeft verborgen juweeltjes aan de kust.

Gerelateerde producten

Lichtstad Parijs
  • Soort reis: Busreizen
  • Reis naar: Frankrijk
€ 438,00 bij DeJongIntra.nl
Residence Montana Plein Sud
  • Soort reis: Luxe vakanties
  • Land van deze vakantie: Frankrijk
  • Duur vakantie: 6-9 dagen
  • Aantal sterren: 5
€ 1208,00 bij Sunweb Winter
Hotel Bel Horizon
  • Vakantieland: Frankrijk
  • Reisduur: 6-9 dagen
  • Deze reis heeft 3 sterren
€ 645,00 bij Sunweb Winter
Hotel Bel Horizon - FamFun
  • Land van deze reis: Frankrijk
  • Reisduur: 6-9 dagen
  • Deze reis heeft 3 sterren
€ 952,00 bij Sunweb Winter
Hotel Bel Horizon - Dutchweek Val Thorens
  • Land van deze reis: Frankrijk
  • Aantal dagen: 6-9 dagen
  • Aantal sterren: 3
€ 892,00 bij Sunweb Winter
Hotel Club MMV Les Arolles
  • Vakantieland: Frankrijk
  • Aantal dagen: 6-9 dagen
  • Deze reis heeft 4 sterren
€ 1177,00 bij Sunweb Winter
Voco Paris-Gare Montparnasse
  • Soort vakantie: Stedentrips
  • Land van deze vakantie: Frankrijk
  • Aantal sterren: 4
€ 508,00 bij DeJongIntra.nl
NIEUW
Hotel Mercure Paris Gare Du Nord La Fayette
  • Soort reis: Stedentrips
  • Land van deze vakantie: Frankrijk
  • Aantal sterren: 4
€ 446,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Residence Europe
  • Type reis: Stedentrips
  • Vakantieland: Frankrijk
  • Aantal sterren: 3
€ 390,00 bij DeJongIntra.nl
Aparthotel Adagio Paris Montmartre
  • Type vakantie: Stedentrips
  • Land van deze reis: Frankrijk
  • Sterren: 4
€ 419,00 bij DeJongIntra.nl