De mooiste nationale parken in Zweden

Dat Zweden een land is met prachtige natuur weten we als fervente reizigers natuurlijk allemaal. Als natuurliefhebber maak je de mooiste rondreizen door Zweden. Het land beschikt over heel veel bijzondere natuur. Zweden telt maar liefst 30 nationale parken, die stuk voor stuk worden beheerd door het Zweedse Bureau voor Natuurbescherming. Hoewel elk van deze 30 parken iets moois te bieden heeft, zijn er een paar die met kop en schouders boven de rest uit steken. Wil jij weten welke nationale parken je absoluut niet mag missen tijdens een autorondreis door Zweden? Lees dan gauw verder!

Nationale parken boven de poolcirkel

Boven de poolcirkel, in Zweeds Lapland, liggen vier nationale parken. Hoewel ze allevier prachtig zijn, worden Sarek en Padjelanta gezien als de twee mooiste. Sarek National Park biedt, met meer dan 100 gletsjers, een indrukwekkend en ongerept landschap. Van alle nationale parken in Zweden is Sarek het minst door menselijk ingrijpen beïnvloedt. Het is samen met Padjelanta een van de grootste nationale parken in Zweden. Beide staan op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Padjelanta bestaat uit glooiende, uitgestrekte hoogvlakten, in tegenstelling tot het woeste Sarek. Beide terreinen zijn adembenemend mooi en absoluut de moeite van het bezoeken waard.

Natuurpracht in Midden-Zweden

Ook in Midden-Zweden is de natuur prachtig. Hier ligt namelijk Nationaal Park Fulufjället. Dit park heeft zijn naam te danken aan de ruim duizend meter hoge Fulufjället berg die midden in het gebied staat. Het is een van de jongste nationale parken in Zweden. Ook vind je hier Njupeskär, de hoogste waterval van heel Zweden. Vooral ’s winters is het hier geweldig mooi, wanneer de waterval in zijn geheel bevriest. Tijdens een lange wandeling door Fulufjället heb je grote kans om oog in oog te komen staan met wilde dieren. Er lopen hier allerlei bijzondere diersoorten rond, waaronder beren, lynxen en wolven. Ook op het gebied van flora heeft Fulufjället veel te bieden. Het gebied beschikt over een rijke mos vegetatie. Een voorbeeld van een bijzondere mos soort die bijna alleen in Fulufjället groeit is ‘wolvendood’. Deze mos soort groeit alleen op bomen van minstens 150 jaar oud en vind je nergens anders ter wereld.

Bosgebieden in Zuid-Zweden

Prachtige nationale parken vind je natuurlijk ook in Zuid-Zweden. Hier ben je perfect op je plaats als je loofbossen verkiest boven berggebied. In Zuid-Zweden bevinden zich drie bijzondere nationale parken: Söderåsen, Dalby Söderskog en Stenshuvud. Gezamenlijk beslaan deze drie parken bijna 2000 hectare grond. In Söderåsen beleef je een bijzondere natuurbelevenis. Met diepe ravijnen, woeste bossen en groen gekleurde heuvels is dit een van de mooiste nationale parken van Zweden. In Dalby Söderskog is dit niet anders. Dit gebied bestaat voornamelijk uit een reusachtig loofboes, vol met uitbundig gekleurde bloemen. Deze loofbossen vind je ook weer terug in Stenshuvud, waar ze afgewisseld worden met bergen, heidevelden en spectaculaire stranden. Het park heeft een bijna exotisch karakter en steekt hiermee erg af bij de andere twee nationale parken in Zuid-Zweden.