De mooiste bezienswaardigheden van Glasgow

1. Glasgow Cathedral

Een bezoek aan Glasgow is niet compleet zonder de Middeleeuwse kathedraal van Glasgow te bewonderen. Dit middeleeuwse meesterwerk is de enige kathedraal die de protestantse reformatie in 1560 overleefd heeft. Glasgow telt veel kathedralen, zoals Saint Andrew’s Cathedral, Saint Mary’s Cathedral en Saint Luke’s Cathedral. Toch blijft de Glasgow Cathedral met haar gotische architectuur en centrale ligging de meest bijzondere.

2. Kelvingrove Art Gallery

Kelvingrove Art Gallery and Museum is dé plek voor kunst- en cultuurfanaten. Het museum bestaat uit niet minder dan 20 themagalerijen waar meer dan 8000 kunstwerken te vinden zijn. De collectie bestaat uit Europese kunst, militaire memorabilia, zilverwaren, keramiek en wisselende exposities over sport en geschiedenis. Het gebouw zelf is tevens een kunstwerk op zich. Het is gebouwd in de oude Spaanse barokstijl en staat vol gouden kandelaren en prachtige pilaren. Het museum ligt midden in het Kelvingrove park, waar het ook heerlijk vertoeven is op een mooie zonnige dag.

3. Glasgow School of Art

Ook een bezoekje aan de Glasgow School of Art is een van de leukste bezienswaardigheden in de omgeving van Glasgow. Het gebouw waar de universiteit in gevestigd is, is het kroonstuk van de beroemde Schotse architect Mackintosh. Hoewel de school nog steeds in gebruik is, kun je mooie rondleidingen krijgen door het bijzondere gebouw. Studenten vertellen je alles over Mackintosh en zijn werkwijze. Ook krijg je toegang tot de exclusieve meubelgalerie die zich in de School of Art bevindt. Ook leuk voor Mackintosh bewonderaars is de Mackintosh trail: een wandelroute die je langs alle meesterwerken van deze architect brengt.

4. Glasgow Science Center

Langs de oevers van de Clyde rivier ligt een van de populairste toeristische trekpleisters van Glasgow: het Glasgow Science Center. Hier vindt je afwisselende interactieve tentoonstellingen met allerlei wetenschappelijke gadgets en snufjes. Ook kun je er een bezoekje brengen aan de IMAX Cinema. Dit was de eerste 3D bioscoop op IMAX formaat in Schotland.

5. George Square

George Square, vernoemd naar koning George III, is het hart van de stad. Het plein is omringt met de meest bijzondere architectuur, zoals de Glasgow City Chambers en de General Post Office. Ook zijn er groene grasvelden en veel bankjes, waardoor het plein met mooi weer een gezellige ontmoetingsplek is. Vooral in december hangt er een gezellige sfeer op het plein. Glasgow Square is dan geheel in kerstsferen, inclusief reuze kerstboom en ijsbaan.

6. Glasgow Botanical Gardens en Kibble Palace

Midden in de botanische tuin van Glasgow staat het Kibble Palace. Deze enorme glazen kas werd in 1863 gebouwd en geeft een magische uitstraling aan het op zichzelf al prachtige botanische park. De kas werd gebouwd om te gebruiken voor concerten en evenementen, maar tegenwoordig worden er ook planten in gekweekt.

7. Pollok Country Park

Het grootste park van Glasgow is het zuidelijk gelegen Pollok Country Park. Dit park is in 2007 verkozen tot het beste park van heel Groot-Brittannië. Je kunt er heerlijk sporten, wandelen en relaxen tussen al het groen. Er is van alles te doen, zelfs kunst bezichtigen. In het Pollok House, dat oorspronkelijk toebehoorde aan de rijke Maxwell familie, is een bijzonder grote privé collectie van schilderijen en andere kunstvoorwerpen te zien. Ook kun je er kunst bewonderen van Sir William Burrell in een speciaal hiervoor ontworpen gebouw.

8. Gallery of Modern Art

De Gallery of Modern Art is de populairste en meest bezochte kunstgalerie van heel Schotland. Er zijn tal van internationale werken van beroemde hedendaagse kunstenaars te bewonderen. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen en gratis evenementen bij te wonen zoals workshops en lezingen.

9. Scottish Football Museum

Voetbal is heilig in Schotland. Het is dan ook de meest populaire sport van het land. In het Hamden Par stadion, thuishaven van de club Queens Park FC, is een Hall of Fame te vinden waar Schotste topvoetballers geëerd worden. Tevens is er een voetbalmuseum te bezoeken en kun je een rondleiding krijgen door het wereldberoemde stadion.

10. Glasgow Harbour

Glasgow is een beroemde havenstad. Een bezoek aan de stad is dan ook niet compleet zonder de haven te bezichtigen. In deze haven ligt het meest bijzondere museum van Schotland: ‘Tall Ship’. Dit maritieme museum is gevestigd in een negentiende-eeuwse boot. Je kunt er van alles leren over het leven op zee en de bouw van boten. Jouw vakantie naar Schotland is niet compleet zonder een bezoek te brengen aan de havenstad Glasgow. In deze historische stad is van alles te doen en te beleven. Heb jij zin gekregen om Glasgow en het prachtige Schotland te gaan ontdekken? Er zijn verschillende mogelijkheden om naar dit mooie land af te reizen. Zo kun je met de bus naar Schotland of een Fly and Drive naar Schotland boeken. Wacht niet langer en ga op avontuur!  

 

bezienswaardigheden Glasgow

Gerelateerde producten

Scotland the Brave, Drymen
 • Type reis: Busreizen
 • Vakantieland: Groot-Brittannië
€ 1892,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Schotse Hooglanden
 • Soort vakantie: wandelvakantie
 • Land: Groot-Brittannië
€ 998,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Orkney en Shetland Eilanden
 • Soort vakantie: Rondreizen
 • Land van deze vakantie: Groot-Brittannië
€ 2370,00 bij DeJongIntra.nl
POPULAIR
Hotel Voco Edinburgh - Haymarket
 • Type vakantie: Stedentrips
 • Reis naar: Groot-Brittannië
 • Sterren: 4
€ 433,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Voco Edinburgh - Haymarket
 • Type reis: Stedentrips
 • Land van deze reis: Groot-Brittannië
 • Aantal sterren: 4
€ 76,00 bij DeJongIntra.nl
Kerst in Schotland, Drymen
 • Land: Schotland
 • Deze reis heeft 3 sterren
€ 1240,00 bij DeJongIntra.nl
Ontdek Schotland
 • Soort reis: Rondreizen
 • Vakantieland: Schotland
€ 1562,00 bij DeJongIntra.nl
Het hart van Schotland
 • Soort reis: Fly drive
 • Land van deze vakantie: Schotland
€ 1238,00 bij DeJongIntra.nl
Wereldberoemde filmlocaties
 • Type vakantie: Fly drive
 • Land: Groot-Brittannië
€ 1151,00 bij DeJongIntra.nl
Highlands en Hebriden
 • Soort reis: Rondreizen
 • Land: Groot-Brittannië
€ 2692,00 bij DeJongIntra.nl