De 8 mooiste kastelen van Frankrijk

Kastelen en Frankrijk is een gouden combinatie die vaak veel indruk maakt. De mooiste kastelen in Frankrijk zijn vaak eeuwenoude, grandioze gebouwen die soms ook bezichtigd kunnen worden. Maar vaak is alleen de aanblik van een kasteel dat zich statig verheft op een rots of op de oever van een rivier al volop de moeite waard. Natuurlijk zijn niet alle kastelen even goed onderhouden en er zijn ook veel vervallen en verlaten kastelen in Frankrijk. Tussen de kastelen die wel goed bewaard zijn gebleven zitten echter ware pareltjes die je tijdens een autovakantie door Frankrijk zeker niet mag overslaan.

Volg een kastelen route door Frankrijk

Hoewel je prachtige kastelen in heel Frankrijk vindt, staat vooral de streek de Loire bekend om haar schitterende kastelen. Je vindt hier dan ook de kastelen route van Frankrijk, die langs de vele kastelen leidt die statig aan de oevers van de rivier gebouwd zijn. Hier vind je ook een aantal van de mooiste kastelen van Frankrijk. Een goede manier om de meest indrukwekkende kastelen van Frankrijk te bezoeken is door één van de georganiseerde rondreizen door Frankrijk te boeken. Regel je je reis liever zelf? Dan zijn dit een aantal van de mooiste kastelen van Frankrijk:

1 Chateau de Brissac

Het kasteel van Brissac, gelegen in de Loirestreek, werd gebouwd in de elfde eeuw en staat sinds 1958 op de historische monumentenlijst. Het kasteel is maar liefst zeven verdiepingen hoog, telt 200 zalen en bezit zelfs een heus theater dat zich over twee verdiepingen uitstrekt. Een deel van het kasteel en de tuinen zijn te bezichtigen.

2 Chateau d’Amboise

Het middeleeuwse kasteel van Amboise ligt schilderachtig op een heuvel aan de oevers van de rivier de Loire. Dit is de plek waar Leonardo Da Vinci zijn laatste jaren doorbracht. In de kapel bij Chateau d’Amboise is zijn graf te vinden. Vergeet bij een bezichtiging niet om ook door de tuinen van het kasteel te wandelen, want die bieden een schitterend uitzicht over de rivier de Loire.

3 Chateau de Villandry

Het kasteel van Villandry, eveneens in de Loirestreek gelegen, is vooral een bezoekje waard vanwege de bijzondere tuinen. Deze zijn aangelegd in zestiende-eeuwse Franse stijl en vormen een schitterende setting voor het kasteel. Het geheel ademt de sierlijkheid en charme van de Renaissance. De tuinen zijn opgedeeld in verschillende terrassen met elk een eigen thema en indrukwekkende architectuur. Van een bezichtiging van de tuinen van het kasteel van Villandry zal je dan ook zeker onder de indruk raken.

4 Chateau du Haut-Koenigsbourg

Het kasteel Haut-Koenigsbourg is gelegen in de Elzas, niet ver van de Duitse grens. Het kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw en verheft zich op indrukwekkende wijze ruim 700 meter boven het Rijndal, wat voor prachtige vergezichten zorgt. Dankzij vele restauraties is deze middeleeuwse burcht goed bewaard gebleven en is het een schitterende plek om je onder te dompelen in de geschiedenis van de Elzas.

5 Ruine van Chateau de Fleckenstein

Eveneens in de Elzas vind je de ruïne van kasteel Fleckenstein. Dit imposante kasteel werd gebouwd in de vorm van een boot, bovenop een hoge rots van zandsteen. Alleen de spectaculaire ligging maakt een bezoekje aan de ruïnes van het kasteel al de moeite waard. Sommige delen van het kasteel, zoals de toren, zijn nog intact en je kunt goed zien hoe een groot deel van het kasteel letterlijk uit de rotsen is gehakt. Houd wel rekening met veel klim- en klauterwerk als je kasteel Fleckenstein bezoekt.

6 Chateau de Vogüé

In de Ardèche in Zuid-Frankrijk ligt het schilderachtige dorpje Vogüé, dat gedomineerd wordt door het gelijknamige middeleeuwse fort. Het kasteel van Vogüé werd in de twaalfde eeuw gebouwd en is in de daaropvolgende eeuwen verschillende keren verbouwd. De naam van het kasteel en het dorp is afkomstig van de familie die het kasteel al sinds 1603 bezit. Zij legden ook de indrukwekkende hangende tuin aan bij het kasteel. In het kasteel vind je interessante exposities en je hebt een prachtig uitzicht over de rivier de Ardèche.

7 Chateau Gordes

Het zestiende-eeuwse kasteel van Gordes in de Vaucluse in Zuid-Frankrijk is niet alleen imposant, maar biedt ook geweldige vergezichten op de omgeving. Het kasteel, dat tegenwoordig een museum voor moderne kunst herbergt, is een interessante mengeling van invloeden uit de middeleeuwen en de Renaissance. Niet alleen het kasteel is een bezoekje waard, maar ook het gelijknamige dorp is werkelijk schitterend. Niet voor niets vormde het plaatsje eerder al het decor voor verschillende films en is het een geliefde plek voor kunstenaars.

8 Chateau de Chantilly

Dat er ook in Noord-Frankrijk prachtige kastelen te vinden zijn, bewijst het kasteel van Chantilly dubbel en dwars. Dit in Picardië gelegen kasteel is van oorsprong een middeleeuws fort, hoewel het huidige kasteel grotendeels een reconstructie van het kasteel is, dat in de negentiende eeuw werd gebouwd. In het kasteel zijn twee musea gevestigd: het Musée Condé, dat een imposante collectie schilderijen van de grote meesters bevat, en een paardenmuseum in de voormalige stallen.

Tip: Slaap in een kasteel in Frankrijk

Kastelen zijn niet alleen indrukwekkend om te bezoeken, want wat dacht je van de mogelijkheid om in een kasteel in Frankrijk te blijven slapen? Een kasteel overnachting is in Frankrijk heel goed mogelijk. In een kasteel hotel in Frankrijk waan je je voor even in het leven van een echte kasteelheer of -dame. Dompel jezelf onder in de luxe en de bijzondere, karakteristieke sfeer van het kasteelleven. Een kasteel overnachting in Frankrijk zal je niet snel vergeten. Wist je trouwens dat kastelen niet alleen in Frankrijk zoveel te vinden zijn? Ook Duitsland is een echt kastelenland waar je prachtige kastelen kan vinden. Lees in ons blog wat de zes mooiste kastelen in Duitsland zijn.  

Gerelateerde producten

Lichtstad Parijs
 • Type vakantie: Busreizen
 • Vakantieland: Frankrijk
€ 418,00 bij DeJongIntra.nl
Duinkerken of Calais - Dover en overtocht over de Ierse Zee
 • Land van deze vakantie: Ierland
€ 139,00 bij BBI-Travel.nl
Hotel ibis Paris Montmartre 18ème
 • Soort reis: Stedentrips
 • Land van deze vakantie: Frankrijk
 • Deze reis heeft 3 sterren
€ 402,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Paris Louis Blanc Gare du Nord
 • Type reis: Stedentrips
 • Land van deze reis: Frankrijk
 • Aantal sterren: 3
€ 383,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Le Royal
 • Type vakantie: Stedentrips
 • Vakantieland: Frankrijk
 • Deze reis heeft 3 sterren
€ 524,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel ibis Paris Montmartre 18ème
 • Soort reis: Stedentrips
 • Vakantieland: Frankrijk
 • Sterren: 3
€ 67,00 bij DeJongIntra.nl
Fietsvakantie Lot & Dordogne, 11 dagen
 • Soort reis: Fietsvakantie
 • Land van deze vakantie: Frankrijk
 • Reisduur: 10-14 dagen
 • Deel van de wereld: Europa
€ 1065,00 bij Fital.nl
Vakantiepark Domaine les Forges - Le Bois Senis
 • Soort reis: Luxe vakanties
 • Land van deze vakantie: Frankrijk
 • Sterren: 4
€ 221,00 bij DeJongIntra.nl
Appartementen Résidence Les Terrasses de la Plage
 • Type vakantie: Autovakanties
 • Reis naar: Frankrijk
 • Deze reis heeft 3 sterren
€ 161,00 bij DeJongIntra.nl
Vakantiepark La Vallée de la Sainte Baume
 • Type vakantie: Luxe vakanties
 • Land van deze vakantie: Frankrijk
 • Deze reis heeft 4 sterren
€ 447,00 bij DeJongIntra.nl