De 10 mooiste dorpen van Frankrijk

Een opsomming maken van de mooiste dorpen van Frankrijk is geen eenvoudige opgave. Wanneer je naar de lijst kijkt met “Les Plus Beaux Villages de France”, een keurmerk voor de mooiste dorpen in Frankrijk, dan vind je een overweldigend aantal van ruim 150 dorpjes. Maar welke dorpen zijn nu echt de moeite waard om te bezoeken? Om een selectie te maken kun je je verdiepen in de reisgids “De mooiste dorpen van Frankrijk” van uitgeverij Lannoo. In deze Michelin-gids worden maar liefst ruim 250 pittoreske dorpjes in Frankrijk beschreven. Maar zelfs met “De mooiste dorpen van Frankrijk” van Lannoo wordt het nog lastig kiezen welke dorpen je bijvoorbeeld tijdens een autorondreis door Frankrijk aan zal doen.

Mooiste dorpen in Frankrijk: kwestie van smaak

Uiteindelijk is het natuurlijk toch vooral een kwestie van smaak als het gaat om wat je de mooiste dorpen van Frankrijk vindt. Er zijn zoveel mooie en leuke dorpjes in Frankrijk dat het simpelweg niet te doen is om deze allemaal tijdens je vakantie te bekijken. Toch is het absoluut de moeite waard om tijdens je vakantie een aantal van de mooiste dorpen in Frankrijk te bezoeken. Stippel bijvoorbeeld je fietsvakantie Frankrijk zo uit dat je een paar pareltjes kunt bewonderen. Mooie dorpen in Frankrijk zijn bovendien overal te vinden, naar welke regio je ook gaat. Daarom hieronder in willekeurige volgorde onze lijst met de 10 mooiste dorpen van Frankrijk, verspreid over het hele land.

1 Rocamadour

Het dorpje Rocamadour, gelegen in de Lot, is een drukbezocht pelgrimsoord. Het is op én tegen een steile klif gebouwd en je kunt op veel plekken dan ook genieten van een spectaculair uitzicht op de gorges van de rivier de Alzou. Alsof dat nog niet genoeg is kun je bij Rocamadour ook nog eens rotsschilderingen bekijken in de prehistorische druipsteengrotten. Het dorpje ademt verder de sfeer van de middeleeuwen en is een paradijs voor liefhebbers van geschiedenis en kunst.

2 Castelnou

Het plaatsje Castelnou in de Pyreneeën behoort zeker ook tot de mooiste dorpen van Frankrijk. In dit pittoreske middeleeuwse dorpje kost het je geen enkele moeite om de modernisering weg te denken en je voor de geest te halen hoe het leven een paar eeuwen geleden eruit zag. Denk aan karakteristieke geplaveide straatjes, een feodaal kasteel en de resten van de stadsmuren en torens. Combineer dit in de zomer met de bloemenpracht die overal in de straatjes en steegjes te zien is en je snapt waarom Castelnou een lust voor het oog is.

3 Tourrettes-sur-Loup

Het dorpje Tourrettes-sur-Loup is gelegen bovenop een steile rots in het zuiden van Frankrijk, in de zonovergoten Côte d’Azur. De middeleeuwse sfeer is hier goed bewaard gebleven, wat samen met de schitterende vergezichten een sterke aantrekkingskracht heeft op kunstenaars. Dat is niet zo gek, want de hoge ligging tussen de bergen en de zee in geeft het dorpje een onweerstaanbare charme.

4 Gordes

De Provence spreekt bij veel vakantiegangers sterk tot de verbeelding en mag dan ook niet ontbreken in een overzicht van leuke dorpjes in Frankrijk. Er zijn in deze regio tal van plaatsjes die in aanmerking komen voor een vermelding op een lijstje van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het tegen de bergen aan gelegen Gordes is er daar zeker één van, met haar witte huisjes, pittoreske steegjes, een renaissancekasteel en lommerrijke pleintjes.

5 Piana

Als het gaat om de mooiste dorpen van Frankrijk, mag het eiland Corsica ook zeker niet overgeslagen worden. Hier vind je aan de westkust het lieflijke dorpje Piana, waarvan een deel van de kustlijn zelfs op de UNESCO Werelderfgoedlijst is opgenomen. Piana is gelegen aan een idyllische baai met daarachter heuvels van roze graniet. Uiteraard kun je hier heerlijk genieten op het strand, maar vergeet zeker niet om de zonsondergang te bewonderen vanaf het granieten plateau.

6 Eguisheim

Wijnliefhebbers moeten zeker naar de Elzas om het schilderachtige dorpje Eguisheim te bekijken. Dit charmante dorpje is gelegen tussen de wijngaarden en is rondom een middeleeuws kasteel gebouwd. Veder zie je hier vakwerkhuizen en karakteristieke straatjes vol met bloemenpracht.

7 Baume-les-Messieurs

Het dorp Baume-les-Messieurs, gelegen in de Jura, is zeker voor liefhebbers van natuur één van de mooiste dorpen in Frankrijk. Het dorp bevindt zich in een zogenaamd keteldal en wordt omringd door majestueuze kliffen. Dit gebied, dat gekenmerkt wordt door grotten, bossen en watervallen, is aangemerkt als Natura2000 gebied. Cultuurliefhebbers komen aan hun trekken bij het bekijken van de benedictijnse abdijkerk in het dorp.

8 Collonges-la-Rouge

Tussen de noten- en kastanjebomen in de Limousin vind je het pittoreske dorpje Collonges-la-Rouge, dat bekend staat vanwege haar rode zandsteen. Omdat de meeste huizen met dit zandsteen zijn gebouwd, tref je hier een dorp met vrolijke rode gevels. Collonges-la-Rouge is een heerlijke plek om doorheen te struinen als je houdt van cultuurhistorie. Naast de vele rode huizen zijn er veel kasteeltjes en de indrukwekkende klokkentoren van de Sint-Pieterskerk.

9 Barfleur

Langs de met geschiedenis doorspekte kust van Normandië ligt het lieftallige kustplaatsje Barfleur. Hoewel het de kleinste gemeente binnen het departement is en het dorp slechts zo’n 650 inwoners heeft, is Barfleur zeker een bezoekje waard. Het dorpje bezit een vuurtoren die zelfs één van de hoogste van Europa is, en natuurlijk een vissershaven, die het dorp haar karakteristieke Normandische sfeer geeft. Wie bereid is even te klimmen heeft vanaf de 71 meter hoge vuurtoren een schitterend uitzicht over het dorp en de kustlijn.

10 Monpazier

Het kleine vestingplaatsje Monpazier is gelegen temidden van het prachtige, met wijngaarden omzoomde landschap van de Dordogne. De geschiedenis van Monpazier is interessant, want dit middeleeuwse dorpje werd niet door de Fransen maar door de Engelsen gesticht. De rechte lijnen doen bovendien helemaal niet middeleeuws aan. Monpazier werd dan ook niet als gewone nederzetting gesticht maar als versterkt dorp, vanwaar koning Edward I zijn gebied kon verdedigen. Een bezoek aan de bastide is een goede manier om meer over dit bijzondere plaatsje te weten te komen.

Gerelateerde producten

Lichtstad Parijs
 • Soort reis: Busreizen
 • Land van deze vakantie: Frankrijk
€ 438,00 bij DeJongIntra.nl
Residence Montana Plein Sud
 • Soort vakantie: Luxe vakanties
 • Reis naar: Frankrijk
 • Reisduur: 6-9 dagen
 • Aantal sterren: 5
€ 1208,00 bij Sunweb Winter
Hotel Bel Horizon
 • Land: Frankrijk
 • Reisduur: 6-9 dagen
 • Deze reis heeft 3 sterren
€ 645,00 bij Sunweb Winter
Hotel Club MMV Les Arolles
 • Vakantieland: Frankrijk
 • Reisduur: 6-9 dagen
 • Deze reis heeft 4 sterren
€ 1177,00 bij Sunweb Winter
Hotel Bel Horizon - FamFun
 • Vakantieland: Frankrijk
 • Dagen: 6-9 dagen
 • Aantal sterren: 3
€ 952,00 bij Sunweb Winter
Hotel Bel Horizon - Dutchweek Val Thorens
 • Land: Frankrijk
 • Aantal dagen: 6-9 dagen
 • Aantal sterren: 3
€ 892,00 bij Sunweb Winter
Aparthotel Adagio Paris Montmartre
 • Soort vakantie: Stedentrips
 • Land van deze reis: Frankrijk
 • Aantal sterren: 4
€ 419,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Maison du Pré
 • Soort reis: Stedentrips
 • Land van deze vakantie: Frankrijk
 • Deze reis heeft 2 sterren
€ 408,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Mercure Paris Gare Du Nord La Fayette
 • Soort reis: Stedentrips
 • Land van deze vakantie: Frankrijk
 • Deze reis heeft 4 sterren
€ 452,00 bij DeJongIntra.nl
Hotel Residence Europe
 • Soort vakantie: Stedentrips
 • Vakantieland: Frankrijk
 • Deze reis heeft 3 sterren
€ 390,00 bij DeJongIntra.nl