6 tips voor de perfecte autovakantie

Op vakantie gaan kan op verschillende manieren. Je kunt je het vliegtuig pakken, je kunt je met een bus of trein laten vervoeren, maar wanneer je graag ter plekke je eigen auto tot je beschikking wilt hebben ga je voor een autovakantie. Dat betekent dus zeker een aantal uren tot zelfs twee dagen in de auto doorbrengen met je partner, gezin of vrienden. Goed voorbereid op pad gaan is aan te raden. Daarom geven we je hier zes tips voor de perfecte autovakantie.

Zaakjes op orde

Zorg dat je je zaakjes op orde hebt voordat je vertrekt. Dat betekent dat de auto goed onderhouden moet zijn voor vertrek om het risico op problemen onderweg te verkleinen. De banden moeten in goede staat zijn en voldoende opgepompt, de remmen moeten goed werken en er moet voldoende olie in de motor zitten, om maar een paar voorbeelden te nemen. Check ook of je airconditioning werkt om ongemak te voorkomen. Zorg voor een autoverzekering met een goede dekking in het buitenland. Het liefst een verzekering waarbij je kunt rekenen op pechhulp en vervangend vervoer. Lees hier alles over je autoverzekering. Vergeet uiteraard niet je paspoort en je portemonnee mee te nemen als je vertrekt!

Gebruik een dakkoffer

Heb je de mogelijkheid om een dakkoffer te plaatsen op je auto, dan is het voor het comfort in de auto een goed idee om hier ook gebruik van te maken. Hoe meer mensen er meegaan in de auto, hoe minder ruimte er is en hoe meer bagage er desondanks mee moet. Vooral voor de mensen op de achterbank kan de rit een hel worden als ze ingeklemd zitten tussen een hoop bagage. Door een dakkoffer te gebruiken verplaats je een deel van die last.

Bewaar de lieve vrede door voor entertainment te zorgen

Een lange tijd met elkaar in een kleine ruimte zijn, kan voor irritaties zorgen die de autovakantie onprettig kunnen maken. Zorg dat er voldoende entertainment is voor iedereen afzonderlijk, zodat daar niet over geruzied hoeft te worden en zorg bij het inpakken van de auto dat iedereen voldoende persoonlijke ruimte heeft zodat daar niet over geruzied kan worden. Dring er op aan dat iedereen muziek, films of spelletjes op zijn smartphone of tablet zet en zorg ervoor dat deze apparaten opgeladen kunnen worden in de auto.

Gun jezelf een tussenstop

Op het moment dat je in de auto stapt, begint de vakantie. Moet je langer dan acht tot tien uur rijden om op je eindbestemming te komen, misschien is het dan beter om jezelf en je medereizigers een comfortabele tussenstop met hotelovernachting te gunnen. Kies bijvoorbeeld een leuke plaats in het zuiden van Duitsland of halverwege Frankrijk om te overnachten als je richting het zuiden gaat. Het beste is om de overnachting al van tevoren te boeken om stress ter plekke te voorkomen.

Navigeren met Google Maps voor actuele verkeersinformatie

Het laatste wat je wilt, is vast komen te zitten in files. Omdat je binnen de EU gewoon van je telefoonbundel gebruik kunt maken, is het daarom handig om onderweg te navigeren met Google Maps. Die kan je een snellere route aanbieden wanneer er vertraging ontstaat op de originele route. Dat scheelt ook weer luisteren naar verkeersberichten in het Duits of Frans om te ontcijferen waar de files staan.

Wees voorbereid op winterse omstandigheden

Ga je op wintersportvakantie, wees dan voorbereid op gladheid en oponthoud in koude weersomstandigheden. Zorg dus dat je winterbanden onder je auto hebt, sneeuwkettingen bij hebt en dat je weet hoe je sneeuwkettingen moet plaatsen. Neem voor elke passagier een deken mee in het geval dat je voor langere tijd tot stilstand komt.