5 Tips voor een fietsvakantie in het buitenland

Fietsen in het buitenland, een heerlijke bezigheid als het zonnetje schijnt. Er zijn zo veel prachtige fietsroutes te bedenken. Neem muziek mee voor onderweg en strijk neer op terrasjes onderweg. Tijdens een fietsvakantie in het buitenland ben je veel buiten, dus dat betekent veel zien en genieten. Een actieve vakantie en toch ontspannen tegelijk. Hieronder geven we 5 tips voor jouw fietsvakantie.

1. Mooie bestemmingen

De eerste vraag die je jezelf moet stellen is natuurlijk waar je naartoe gaat. Een fietsvakantie in het buitenland doe je meestal binnen Europa, want je moet tenslotte met de auto aangezien je de fietsen mee moet nemen. Europa heeft prachtige fietsroutes, zoals Frankrijk. Je kunt er fietsen langs de Loire met de bijzondere Franse chateaus, of zak verder af naar het zuiden naar de Provence. Pauzeren doe je op een gezellig terrasje met een lekker glaasje Franse wijn met een stukje kaas. Of kies voor de Alpen of de Pyreneeën waar je door de bergen kunt fietsen en tussendoor kunt genieten op een bankje van het mooie, weidse uitzicht. Ook Italië is beeldschoon. Wat dacht je van fietsen in Trentino, de Dolomieten, langs de Italiaanse meren of in de buurt van de romantische stad Venetië? In Oostenrijk kun je fietsen langs de Bodensee of Salzkammergut. Wil je liever iets dat minder bekend is? Ga dan voor een land als Slowakije, met fietstochten rond de Liptovska Mara of in de Hoge Tatra. Toch wat dichter bij huis? Ga dan naar Duitsland, bijvoorbeeld in de omgeving Dresden.

2. Pas je kleding aan

Met een buitenlandse fietsvakantie moet je rekening houden met de verschillende klimaten. Houd daar dus rekening mee en kies geschikte kleding voor je bestemming. Als je bijvoorbeeld naar de bergen gaat, houd er dan rekening mee dat het wat meer kan regenen. Ga je naar Zuid-Frankrijk of Italië voor een fietsvakantie, dan hoef je je daar minder zorgen over te maken. Pas ook je kleding aan per fiets. In Nederland kun je goed af met comfortabele kleding en een sportieve fiets. Neem je een racefiets of mountainbike mee? Dan is een fietsbroekje wel wenselijk om zadelpijn te voorkomen. En… vergeet je fietshelm niet!

3. Kies voor fietsroutes

Je bent in het buitenland, het is onbekend en je kent de weg niet. Belangrijk tijdens je buitenlandse fietsvakantie is dat je in ieder geval een kaart bij je hebt zodat je weet waar je bent. Nog handiger is natuurlijk als je je telefoon bij je hebt en Google Maps kunt gebruiken. Het is aan te raden van te voren fietsroutes uit te zoeken. Je kunt veel mooie fietsroutes vinden op internet en in boekjes in reis- of boekenwinkels. In dit soort boekjes hebben de auteurs vaak de mooiste routes geselecteerd zodat je alle highlights niet zult missen.

4. Fietsvakantie in het buitenland met een elektrische fiets

Een elektrische fiets is wel érg handig voor een fietsvakantie. Je hoeft minder hard te trappen en kun je dus ook meer genieten van alle klimsessies in de bergen. Je hebt zelfs trapondersteuning als je toch nog een steuntje nodig hebt. Met een elektrische fiets ben je ook sneller dan met een normale fiets. Je ziet dus nóg meer van de omgeving. Twee vliegen in één klap, toch?

5. Fietsen op het dak vervoeren

Nu ga je op fietsvakantie in het buitenland, maar hoe neem je je fietsen eigenlijk mee? Als je auto groot genoeg is kun je ze misschien wel ín je auto kwijt, maar je kunt ze ook achterop of bovenop je auto vervoeren. Het meest handige is je fietsen op het dak vervoeren. Zo zitten de fietsen nooit in de weg! Maak dan gebruik van dakdragers. Dakdragers zijn ervoor om je fietsen op het dak te kunnen vervoeren. Ga je voor goede kwaliteit dakdragers kies dan voor Thule dakdragers.

Met bovenstaande tips ben jij goed voorbereid op je fietsvakantie in het buitenland. Kies eerst je droombestemming en denk dan verder na over je kleding, routes en het vervoeren van je fietsen.