5 kerstmarkten die je moet bezoeken in Duitsland

Het is de mooiste tijd van het jaar: december! En dan mag een uitstapje naar één van de kerstmarkten in Duitsland niet ontbreken. Het land staat bekend om haar gezellige, sfeervolle en karakteristieke kerstmarkten en in bijna alle grote Duitse steden kan je prima terecht om mee te genieten van zo’n kerstmarkt. In dit artikel vertellen we je graag wat de 5 leukste kerstmarkten in Duitsland zijn die je absoluut moet bezoeken. Bovendien vertellen we je ook wat je verplicht mee moet nemen in de auto wanneer je met de auto naar één van de onderstaande kerstmarkten gaat. Wil je meer weten? Lees dan snel verder voor meer informatie!

De 5 mooiste kerstmarkten in Duitsland: waar vind je die?

Hieronder vind je een overzicht van de 5 mooiste kerstmarkten. Niet alleen zijn deze stuk voor stuk de moeite waard om te bezoeken, maar ze liggen ook nog eens allemaal vlakbij de grens met Nederland. Het is dus prima te doen om deze kerstmarkten een dagje te bezoeken en daarna weer terug naar huis te rijden!

De kerstmarkt in Aken

Je vindt de kerstmarkt van Aken in het traditionele centrum van de stad. De kerstmarkt in deze stad is sfeervol en wordt daarom ook goed bezocht. Je vindt er tientallen kraampjes met lekkernijen, kerstversieringen, warme drankjes zoals chocolademelk en glühwein en natuurlijk traditionele kerstkoortjes. Deze markt is geopend van 23 november tot en met 23 december en is tijdens deze periode dagelijks geopend van 11.00 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds. Er zijn twee uitzonderingen op deze openingstijden: op 25 november is de markt geopend van 18.00 uur tot 21.00 uur en op 23 december gelden er openingstijden van 11.00 uur ’s ochtends tot 20.00 uur ’s avonds.

De kerstmarkt in Essen

In Essen vind je een van de bekendste kerstmarkten van Duitsland. Dit trekt ieder jaar weer veel bezoekers en het is er daarom gezellig druk. Dit jaar wordt de 46e kerstmarkt in Essen georganiseerd en je kunt hier opnieuw terecht voor de bekende gezelligheid in kerstsfeer! Je vindt hier meer dan 250 kraampjes met eten, drinken, oude ambachten en kerstversieringen. Het is bovendien een smeltkroes van verschillende culturen. Op de markt staan kraampjes met mensen uit Cuba, Rusland en verschillende landen in Afrika. Niet alleen vanwege de gezellige sfeer, de verscheidenheid aan mensen en culturen en de grote hoeveelheid kraampjes is deze markt een absolute aanrader, maar je vindt hier bovendien de grootste kerstboom van Duitsland! De markt is geopend van 22 november tot en met 23 december. In principe is de kerstmarkt geopend van 11 uur ’s ochtends tot 21.00 uur ’s avonds (op zaterdagen tot 22.00 uur ’s avonds).

De kerstmarkt in Keulen

Keulen is een heerlijke stad en de kerstmarkt in deze stad is daarom dé kerstmarkt die je niet mag missen. Er wordt hier ieder jaar opnieuw hard gewerkt om deze tijd van het jaar bijzonder aan te kleden in de stad. Je vindt hier enorm veel kraampjes met bijzondere en natuurlijk heerlijke lekkernijen en kerstcadeautjes, je kunt er heel lekker eten en drinken, je kunt opwarmen met een lekker warm glaasje glühwein of een verse warme chocolademelk en je kunt genieten van de kerstkoortjes. De kerstmarkt in deze Duitse stad heeft van zichzelf al heel veel sfeer, maar het blijft bijzonder om de prachtige Dom in de avonduren te zien schitteren. De Dom is mooi verlicht en dit geeft een avondbezoekje aan Keulen in december een extra dimensie. Vanaf Utrecht ben je al binnen twee uur op de plaats van bestemming. Je kunt dus prima in het weekend een dagje naar Keulen om deze mooie kerstmarkt te bezoeken en er een dagje uit van te maken! De markt opent op 26 november en de laatste dag is 23 november. In principe ben je welkom tussen 11.00 uur ’s ochtends en 21.00 uur ’s avonds, maar in het weekend heb je in de avond een extra uurtje om te genieten van de kerstmarkt en sluit de markt om 22.00 uur.

De kerstmarkt in Oberhausen

Deze markt in Oberhausen is er eentje die populair is bij Nederlanders. Dit is niet gek, want deze stad ligt nét over de grens en is daarom lekker dichtbij. En toch ben je even lekker weg, want je begeeft je op de kerstmarkt in Oberhausen in een hele andere wereld: een wereld van lichtjes, gezelligheid en echte kerstsfeer! De markt ligt in het oude centrum van de stad en is ontzettend leuk en sfeervol aangekleed. Je kunt hier bovendien al iets eerder terecht dan bij de andere kerstmarkten, want het opent vroeg in november! Je bent welkom van 16 november tot en met 23 december. De markt is dagelijks van 12.00 uur ’s middags tot 20.00 uur ’s avonds geopend. Op zaterdag en zondag is de markt ’s avonds langer open (tot 22.00 uur). Op de laatste dag (23 december) sluit de markt om 20.00 uur.

De kerstmarkt in Düsseldorf

Dit is het ultieme uitstapje voor de echte kerstliefhebber! De kerstmarkt in Düsseldorf biedt alles wat je zoekt tijdens een sfeervolle decembermaand. De stad wordt in deze periode van het jaar omgetoverd tot een waar kerstfestijn. Je vindt op zes verschillende pleinen in de stad de leukste kraampjes met lekker eten en drinken, mooie kerstspulletjes om kerstinkopen te kunnen doen, prachtig versierde bomen en gezellige lichtjes. Bovendien kan je schaatsen op de grote ijsbaan die op de Gustaf Grundgens Plats wordt geplaatst. De kinderen kunnen zich vermaken op het ijs, terwijl de ouders langs de kant genieten van een lekker glaasje glühwein! De kerstmarkt in Düsseldorf is daarmee niet alleen leuk voor volwassenen, maar het is ook écht een leuk uitstapje voor kinderen. Deze kerstmarkt is open van 22 november tot en met 30 december. Dit is de langst geopende markt, dus ook na kerst kan je hier nog even van de gezelligheid genieten. Je bent doordeweeks welkom tussen 11.00 uur ’s ochtends en 20.00 uur ’s middags en op vrijdagen en zaterdagen ben je welkom tot 21.00 uur ’s avonds. Kijk hier voor meer informatie.

Verplicht mee in de auto

Omdat de bovenstaande kerstmarkten allemaal dichtbij huis zijn, kan je deze kerstmarkten in Duitsland prima bezoeken met de auto. Maar wanneer je gaat rijden in Duitsland, moet je er rekening mee houden dat het verplicht is om een aantal items mee te nemen en deze in je auto te hebben liggen. Een uitgebreid artikel over wat verplicht is in de auto in Duitsland vind je op Duitsemilieusticker.nl maar wij hebben deze items voor jou op een rijtje gezet!

Een gevarendriehoek

Het is verplicht om een gevarendriehoek mee te nemen, omdat je deze moet gebruiken in het geval van pech of een ongeluk. Kom je langs de weg te staan en sta je stil op de vluchtstrook met jouw auto? Dan moet je zo’n 200 meter achter jouw voertuig een gevarendriehoek plaatsen. Je waarschuwt op deze manier je medeweggebruikers op afstand dat jij stilstaat op de vluchtstrook en dat anderen hier rekening mee moeten houden. Op deze manier is het veiliger om stil te staan langs de weg.

Een veiligheidshesje

Een veiligheidshesje moet gedragen worden wanneer je met pech of vanwege een ongeluk langs de weg komt te staan en je het voertuig moet verlaten. Met een veiligheidshesje ben je beter zichtbaar voor de mensen op de weg. Dit hesje moet voldoen aan de EN471-norm, wat inhoudt dat het hesje een fluorescerende kleur moet hebben (geel, oranje of rood) en dat het hesje voorzien moet zijn van retro-reflecterende banen.

Een verbanddoos

Je moet in Duitsland verplicht een verbanddoos in de auto hebben liggen om ervoor te zorgen dat je in gevallen van nood altijd eerste hulp kunt verlenen. Natuurlijk moet je in echte noodgevallen altijd de hulpdiensten bellen.

Een milieusticker

In Duitsland gelden er in de steden milieuzones. Niet alle auto’s zijn tegenwoordig meer welkom in de Duitse umweltzonen. Een milieusticker kun je online aanvragen vanaf ongeveer € 12,50. Afhankelijk van de kleur van de sticker mag je wel of niet de Duitse steden binnenrijden. De sticker kan een groene, een gele of een rode kleur hebben. Wanneer jouw milieusticker een rode kleur heeft, mag je met jouw auto de Duitse steden niet binnenrijden. Met een gele sticker mag je slechts nog Neu-Ulm in. Auto’s met een groene milieusticker zijn en blijven welkom in de steden in Duitsland.